Duitslandweb logo Duitslandweb

Vrouwendag: loonverschil en een vrije dag in Berlijn

Kort nieuws - 8 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Internationale Vrouwendag, 8 maart, is in Berlijn sinds 2019 een vrije dag. In andere deelstaten moet iedereen wel gewoon werken. In Duitsland wordt aan Internationale Vrouwendag meer aandacht besteed dan in Nederland. De dag is ontstaan vanuit een Duits initiatief.

De eerste Internationale Vrouwendag was op 19 maart 1911, op initiatief van de Duitse communiste Clara Zetkin. Vrouwen uit Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland eisten meer politieke zeggenschap op. Ook wilden ze hetzelfde loon als mannen en betere werkomstandigheden en gezondheidszorg. In 1921 legde de internationale communistische vrouwenconferentie de datum vast op 8 maart.

Dat Berlijn de dag tot officiële feestdag heeft verklaard, is een uitzondering in Duitsland. Minder dan de helft van de Duitsers - 43 procent - vindt dat Weltfrauentag een vrije dag moet zijn, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Yougov. Een derde van de ondervraagden is er zelfs nadrukkelijk tegen dat Berlijn de dag viert met een vrije dag.

Vrouwen verdienen in Duitsland nog altijd een stuk minder dan mannen. Het gemiddelde uurloon van vrouwen was in 2021 18 procent lager dan dat van mannen, berekende het Statistische Bundesamt. In 2006 was het verschil nog 23 procent. Er zijn grote regionale verschillen: in Oost-Duitsland is de zogenoemde gender pay gap een stuk lager dan in West-Duitsland. Oorzaken van de loonverschillen zijn onder meer dat vrouwen vaker dan mannen in beroepen werken die minder worden betaald en waarin ze minder carrièrekansen hebben. Ook werken ze vaker in deeltijd. Bij gelijke werkzaamheden en kwalificatie verdienen vrouwen ongeveer zes procent minder dan mannen, berekende het statistiekbureau.

Minister van Gezinszaken Anne Spiegel (Bündis 90/Die Grünen) roept naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op de strijd tegen seksisme en voor gendergelijkheid voort te zetten. Seksisme is een dagelijks probleem voor veel vrouwen, vooral op de werkvloer, aldus de minister. Lees meer bij FAZ.net, Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger