Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Achtergrond - 11 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Welke invloed heeft de coronacrisis op Duitsland en op de Nederlands-Duitse betrekkingen? Daarover spreekt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in deze nieuwe aflevering van onze podcastserie 'Achtung Europa'.

Wat Duitsland bij in de coronacrisis anders maakt dan andere landen is het federalisme, zegt Nijhuis. De bondsregering van kanselier Merkel heeft maar zeer bepekte bevoegdheden, de deelstaten kunnen allemaal hun eigen beleid bepalen. "Dat betekent dat het coronabeleid in nauwe afstemming met die deelsaten moet worden vormgegevem".

Het heeft geleid tot een onoverzichtelijke wirwar van regelingen waarbij elke deelstaat eigen uitzonderingen maakt. "Maar het heeft ook iets creatiefs", zegt Nijhuis. Er zijn grote verschillen tussen de deelstaten in bijvoorbeeld het aantal besmettingen. Daar kun je in het beleid rekening mee houden. En de coronamaatregelen kunnen decentraal, en daardoor goed worden uitgevoerd. Dat leidt tot meer vertrouwen van de bevolking in het beleid.   

De coronacrisis heeft ook zijn weerslag op de Nederlands-Duitse betrekkingen, vertelt Nijhuis. Dat heeft hij het afgelopen jaar zelf ondervonden. "De contacten tussen Merkel en Rutte lopen wel door, maar Duitsland en Nederland zijn buurlanden waar politici en ambtenaren ook veel bij elkaar over de vloer kwamen, ook in de grensstreek." Als ze er dan toch waren, hadden ze vaak nog een aantal extra informele ontmoetingen. Die zijn voor een groot deel weggevallen door de coronapandemie.

"Deze persoonlijke contacten zijn heel belangrijk om elkaar beter te begrijpen, vertrouwen te creëren, dingen informeel te bespreken." Als je telefonisch of via zoom contact opneemt, moet je een reden hebben voor een gesprek, zegt Nijhuis. "Dat remt toch. Dat doe je niet zo snel." 

Dit is de zevende aflevering van de podcastserie 'Achtung Europa', waarin het Duitsland Instituut Amsterdam met deskundigen spreekt over de Duitse rol in Europa.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger