Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel opgelucht dat EU-top met akkoord eindigt

Kort nieuws - 21 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Merkel is opgelucht dat de EU-lidstaten het na ruim 90 uur onderhandelen toch eens zijn geworden over een corona-hulpfonds van 750 miljard euro en over de meerjarenbegroting van de EU. 

"Het was niet makkelijk", zei Merkel na afloop van de top op de vroege dinsdagmorgen. De 'Geld-Gipfel' (geld-top), zoals de Duitse krant Handelsblatt de top omschreef, zou eigenlijk twee dagen duren, maar het werden er vijf. Merkel zei opgelucht te zijn dat Europa na moeizame onderhandelingen heeft laten zien toch gezamenlijk te kunnen handelen. 

De groep landen die 'de zuinige vier' worden genoemd, en waartoe ook Nederland behoort, wilde het geld uit het corona-hulpfonds niet schenken maar lenen aan de landen die het zwaarst zijn getroffen door het virus. Uiteindelijk is afgesproken dat 390 miljard euro wordt geschonken en 360 miljard als lening beschikbaar wordt gesteld.

Nederland is onder meer over de streep getrokken met een korting op de bijdrage aan de EU-begroting. Voor de harde Nederlandse opstelling was weinig begrip in Duitse media. 'Opperdwarsligger' Rutte is met zijn Geiz ist geil-strategie de rechtspopulisten achternagelopen, schreef correspondent Ruth Berschens van het Handelsblatt. "Na de top blijft een bittere nasmaak: Nederland heeft zich als een land gepresenteerd dat nationale belangen boven de Europese stelt", schrijft de krant. Lees meer bij Handelsblatt

 

Ook andere Duitse media zijn kritisch over Rutte. De Nederlandse premier en de Oostenrijkse kanselier Kurz "gelden voor velen in Brussel nu als boemannen", schreef de Süddeutsche Zeitung maandagavond. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung is dat wat Rutte met zijn harde opstelling bereikt heeft, slechts beperkt. Hij heeft weliswaar een 'noodrem' uitonderhandeld, waarmee subsidies aan ontvangende lidstaten kunnen worden stopgezet als ze niet genoeg hervormen. Maar de controle daarvan zal vooral in handen liggen van de Europese Commissie en niet in die van de zuinige landen - naast Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Nederland inmiddels ook Finland.

Dat het aandeel subsidies in het herstelfonds van 500 miljard euro is verlaagd naar 390 miljard is volgens de FAZ ook geen grote overwinning, gezien het feit dat Rutte en zijn medestanders voorafgaand aan de top subsidies geheel hadden uitgesloten. Lees meer bij Süddeutsche.de en FAZ.net

Nieuwssite n-tv benoemt Rutte dinsdag tot persoon van de week onder de kop: 'Het dappere snijdertje (kleermakertje) van de EU' (naar het sprookje van de gebroeders Grimm). Rutte is de leider van de Noord-Europese belangen geworden, aldus de site. Hij behartigt die zo hardnekkig dat hij daarmee de "oeroude informele EU-wet heeft versnipperd", die zegt dat als Frankrijk en Duitsland het eens zijn, de rest wel volgt. "Rutte belichaamt het gegroeide zelfbewustzijn van de kleine landen in Europa." Door de Brexit "zijn de machtsverhoudingen in de EU veranderd". Rutte heeft gescoord, concludeert n-tv, onder meer tegen "het zelfgenoegzame machtsduo Duitsland en Frankrijk". Lees meer bij n-tv

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger