
Merkel en Macron willen vaart maken met corona-steunpakket
Kort nieuws - 30 juni 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Angela Merkel heeft maandag de Franse president Emmanuel Macron ontvangen in het slot Meseberg, ten noorden van Berlijn. Tijdens de ontmoeting, in de tuin van het paleis, spraken zij vooral over het corona-steunpakket, dat zij onlangs gezamenlijk presenteerden.
Het was het eerste bezoek van een buitenlandse regeringsleider sinds het begin van de coronapandemie. De laatste keer dat Merkel een buitenlandse regeringsleider in Duitsland heeft ontvangen dateert alweer van 11 maart, toen de Portugese minister-president António Costa op bezoek kwam.
Merkel en Macron spraken vooral over economische hulpmaatregelen om de coronacrisis te boven te komen. Ze toonden zich eensgezind en hopen de rest van Europa ook achter zich te scharen. Merkel benadrukte het belang van de banden tussen Duitsland en Frankrijk: “Wanneer Duitsland en Frankrijk niet eensgezind zijn, dan is het met de Europese eenheid niet goed gesteld.”
Merkel en Macron presenteerden in mei gezamenlijk een steunpakket van 500 miljard. De Europese Commissie kwam kort daarna met een voorstel van 750 miljard. Macron gaf gisteren aan dat hij hoopt dat de onderhandelingen over het steunpakket al op 17 en 18 juli kunnen worden afgesloten. Dan vindt de eerstvolgende EU-top in Brussel plaats.
Volgens Merkel zal dat nog niet zo gemakkelijk zijn: “Natuurlijk is er nog een grote weerstand die we moeten overbruggen”, zei Merkel tijdens een gezamenlijke persconferentie. Daarmee doelt ze op de landen die kritisch zijn op het steunpakket. Met name Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken, inmiddels bekend als de sparsame Vier, maken bezwaar. Deze landen zien niets in een steunpakket dat bestaat uit gelden die niet hoeven worden terugbetaald. Merkel en Macron proberen desondanks om deze EU-landen te overtuigen van de noodzaak van het door hun voorgestelde steunpakket. Lees meer bij tagesschau.de
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor
De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?

Frans-Duitse vriendschap onder druk
De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden
Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa
Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.
Reacties
Geen reacties aanwezig