Duitslandweb logo Duitslandweb

Rutte en Laschet willen nog vaker krachten bundelen

Kort nieuws - 4 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Nederlandse premier Mark Rutte en de minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet hebben donderdag de regeringsconsultaties tussen Nederland en de aan Nederland grenzende deelstaat afgesloten. In de slotverklaring worden de resultaten en plannen van de bilaterale samenwerking toegelicht.

De gesprekken tussen de verschillende ministers en de beide minister-presidenten vonden dit jaar digitaal plaats. Belangrijk thema was de corona-pandemie, waarvoor een grensoverschrijdende  taskforce is opgezet waaraan ook Nedersaksen, België en Rijnland-Palts deelnemen. Premier Rutte heeft Laschet nogmaals bedankt voor het overnemen van Nederlandse corona-patiënten toen de nood hoog was.

Andere thema's waren bijvoorbeeld de energietransitie en het uitbreiden van de samenwerking in de zorg, in de rampenbestrijding en in het grensoverschrijdende vervoer.

Concrete afspraken werden gemaakt over een nieuwe Nederlands-Duitse politie-eenheid, over het uitwisselen van medische gegevens tussen zorginstellingen aan weerszijden van de grens, over het realiseren van openbaar-vervoer-tickets die ook over de grens geldig zijn, zoals nu al in de regio Aken het geval is en over het samenbrengen van de centra voor brand- en rampenbestrijding.

Tijdens de ook deze week gehouden Grenslandconferentie werd al bekend dat Nederland en Noordrijn-Westfalen gezamenlijke financiering voor de Grensinfopunten hebben afgesproken. Daarmee is het voortbestaan van deze informatiepunten voor grenswerkers, -ondernemers, -studenten en gepensioneerden de komende jaren veilig gesteld.

Lees de tweetalige slotverklaring van Laschet en Rutte

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger