Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil grenscontroles voorkomen, 'maar zijn niet uit te sluiten'

Kort nieuws - 21 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel wil algemene grenscontroles tussen EU-landen voorkomen. Maar helemaal uitsluiten dat die er komen, kan ze niet, zei ze vanmorgen tijdens een persconferentie waarop ze vragen van journalisten beantwoordde. Vanavond hebben de Europese regeringsleiders een corona-crisisoverleg. Ook de ministers Spahn, Maas en Braun willen meer afstemming tussen Europese landen. 

De Europese regeringsleiders willen donderdag afspraken maken over hoe het coronavirus te bestrijden en vooral hoe verspreiding van verschillende mutaties te voorkomen. Daarbij wordt mogelijk ook over nieuwe grenssluitingen tussen EU-landen gesproken. Zo wil Frankrijk grenscontroles invoeren, meldt Der Spiegel.

Duitsland sloot vorig voorjaar aan het begin van de coronacrisis de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg. Dat wil Merkel niet meer, zei ze vanmorgen op de persconferentie in Berlijn als antwoord op een vraag van een journalist. Maar infecties hebben ook met grenzen te maken, zei ze. Als een buurland waar veel besmettingen zijn "ineens alle winkels opent, dan hebben we een probleem". Daarom kan ze de invoering van grenscontroles niet helemaal uitsluiten, zei ze. 

Grenspendelaars

Een van de maatregelen waarover op de top kan worden gesproken, is het testen van grenspendelaars, aldus Merkel. "Dat gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag", zei ze en ze benadrukte dat het vrije goederenverkeer onomstreden is. Ze verwacht niet dat de EU-leiders vanavond direct concrete besluiten nemen. De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Gezondheid zullen na de top verder overleggen.

Ook de ministers Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken en Braun (CDU), chef van Merkels kanserlarij, willen grenssluitingen voorkomen. Daarom moeten de regeringsleiders voorzorgsmaatregelen treffen, aldus Braun, en "synchroon" optreden. Maas en zijn collega van Gezondheid Spahn (CDU) spraken net als Merkel over het testen van de tienduizenden grenspendelaars, mensen die in het ene land wonen en in het andere land werken.

De grenspendelaars zijn in Duitsland hard nodig, bijvoorbeeld in de zorg, zei Spahn. Omdat ze veelvuldig de grens oversteken, zouden ze wat hem betreft meedere keren per week getest moeten worden. Duitsland voert met Tsjechië en Polen al gesprekken over regelmatige tests, aldus de minister. Lees meer bij Der Spiegel en in het liveblog van Tagesschau

Reacties

Hub - 22 januari 2021 17:36

Voor de pendelaars zou een snellere test ingevoerd moeten worden. Zo bestaat er al een ademtest systeem. Krijg maar eens meerdere keren per week zo'n n stokje in je neus.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.

Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

De Duitse deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de nieuwe strenge coronaregels. Een overzicht.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger