Duitslandweb logo Duitslandweb

Verontwaardiging over Duitse testplicht in grensstreek

Kort nieuws - 7 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De testplicht voor Nederlanders die naar Duitsland reizen zorgt voor verwarring en verontwaardiging in de grensstreek. Sinds dinsdag moet iedereen die naar Duitsland reist, zich vooraf op corona laten testen. Dat komt omdat Nederland sinds zondag als risicogebied met veel besmettingen geldt (Hochinzidenzgebiet).

Bij organisaties die zich met de Duits-Nederlandse betrekkingen en handel bezighouden, regent het vragen, ook op Duitslandweb. 'Waar kun je je laten testen', 'wat kost dat' en 'val ik onder de uitzonderingen', vragen veel mensen zich af.

De regelingen zijn ingewikkeld, omdat een deel wordt bepaald door de bondsregering en een deel door de deelstaten. De bondsregering heeft bepaald dat iedereen een negatief testresultaat van hoogstens 48 uur oud moet kunnen laten zien, uitgezonderd mensen die op doorreis zijn en goederentransporteurs. Aanvullend heeft de deelstaat Noordrijn-Westfalen bepaald dat voor wie meerdere keren per week voor werk of naaste familie naar Duitsland moet, een test van maximaal 72 uur oud volstaat. Zo wil de deelstaat het grensoverschrijdende woon-werkverkeer en familieleven ontzien.

Voor wie vaak de grens over moet, betekent de testplicht een flinke kostenpost. De gratis test van de GGD is hiervoor namelijk niet bedoeld en volgens dagblad Tubantia ook niet geschikt.

Kranten in de grensstreek tekenden de afgelopen dagen de ergernissen op. Bij de oogkliniek in Ahaus bijvoorbeeld, waar veel Nederlandse patiënten komen. Maandag was het de medewerkers van de kliniek nog niet duidelijk of hun Nederlandse klanten zonder test mogen komen, schrijft Tubantia. Inmiddels is duidelijk dat voor medische ingrepen geen uitzondering wordt gemaakt op de testplicht.

Actualiteitenprogramma EenVandaag filmde in grensdorp Dinxperlo. In het item komt burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten, waar Dinxperlo onder valt, aan het woord: "Mensen hier zijn gewend in beide landen een beetje te doen. Relaties, werk, sporten of bijvoorbeeld naar school gaan." Maar in de huidige situatie roepen beide landen dringend op alleen voor echt noodzakelijke zaken de grens over te gaan: "De deelstaatregering van Nedersaksen wijst er hier nog eens nadrukkelijk op dat het reizen in risicogebied zonder geldige reden absoluut te vermijden is en dat naast de test- en quarantaineplicht een plicht tot digitale aanmelding geldt voor reizigers uit risicogebieden", schrijft Nedersaksen op zijn website.

Het Dagblad van het Noorden sprak met een woordvoerder van de Bundespolizei die liet weten dat de controles in de grensstreek worden uitgebreid. Wie geen negatieve testuitslag kan laten zien, riskeert een flinke boete.

Tankstations aan de Nederlandse kant van de grens kunnen juist profiteren van de strenge reisregels. Regiokrant Tubantia citeert een ondernemer die voorspelt dat er een prijzenoorlog komt tussen de tankstations om de klanten te lokken die normaal in Duitsland gaan tanken. Maandag, op de laatste dag dat Nederlanders zonder test in Duitsland konden tanken, stonden er lange rijen bij de tankstations net over de grens, meldde onder meer de NOS.

Meer informatie over alle reisregels en andere coronamaatregelen in Duitsland is te vinden in de Veelgestelde vragen op deze site.

Reacties

Hans - 9 april 2021 18:39

Hoe zit het met de duitsers die zonder problemen wel naar nederland reizen

Reageer
Xander Hans - 10 april 2021 22:25

Voor wat het waard is; je kunt je laten testen in Duitsland. Met een bewijs dat je online een afspraak hebt gepland kun je naar het testcentrum rijden. Ik heb dit afgelopen week gedaan (en zal dit nog vaak moeten doen helaas) en kostte 'slechts' 30 euro als Nederlander.

Wat ik daarnaast onbegrijpelijk vind is dat er vanuit de GGD geen document wordt verschaft. Morgen maar weer eens in de telefoon klimmen...

Tom Hans - 9 april 2021 21:21

Die zouden in theorie bij terugkeer een negatieve test moeten tonen als ze aangehouden worden bij een grenscontrole in eigen land. Misschien gokken ze erop dat ze niet gepakt worden omdat de controles slechts steekproefgewijs plaatsvinden. Ik wil mijn vriendin bezoeken in Duitsland en weet wel dat ik het niet ga riskeren, want de boete is niet misselijk. Die kan oplopen tot 25.000 euro. Dan betaal ik liever 69 voor een commerciële sneltest.

Anne - 9 april 2021 09:08

Het is echt van de zotte. Gewoon een machtstrijd van Duitsland tegen de omringende landen. Duitsland heeft het zelf niet voor elkaar (ook niet voldoende testmogelijkheden tenzij je een uur wilt rijden om je te laten testen) en vervolgens gaan ze met het vingertje naar Nederland reizen. Het lijkt echt nergens op en zo brengt Duitsland vele grenspendelaars in grote logistieke en financiele problemen. Wie betaalt bv mijn km's die ik moet rijden om bij een testplaats te komen die nog plek heeft?

Reageer
A. de Tocqueville - 8 april 2021 13:42

Grensgangers worden nu als specifieke groep door Duitsland aangemerkt als een gevaar voor de samenleving...

Dit is een huiveringwekkende politiek en een gevaar voor de toekomst van onze samenleving.
Ik mag toch hopen dat zowel de Nederlandse regering én de Europese Commissie hier protest tegen aantekenen. Ik ben echter bang dat mijn hoop ijdel is.

Reageer
Tom - 8 april 2021 09:47

Ik snap die verontwaardiging wel. We zitten al weken boven de door Duitsland gehanteerde grens van 200 besmetting per 100.000 inwoners per week en al die tijd is de grens open gebleven tot afgelopen weekend dit nieuws kwam zonder enige tekst en uitleg. Bovendien waren in januari en december de besmettingscijfers veel hoger en bleef de grens toen ook gewoon open. Het riekt naar willekeur, alsof ze maar wat doen en naar Nederlandertje pesten. Dit heeft niks meer met de pandemiebestrijding te maken

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

De Duitse deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de nieuwe strenge coronaregels. Een overzicht.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger