Duitslandweb logo Duitslandweb

Virusmutaties nu ook in Duitsland wijdverbreid

Kort nieuws - 17 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De gemuteerde variant van het coronavirus die voor het eerst in Groot-Brittannië werd ontdekt, maakt nu in Duitsland meer dan 22 procent van de besmettingen uit, afgaande op een analyse van ongeveer 23.000 positieve tests. De mutatie uit Zuid-Afrika werd in 1,5 procent van de tests aangetroffen.

Deze - snel opgelopen - percentages maakte minister Jens Spahn van Gezondheid woensdag bekend. Hij zei er rekening mee te houden dat de mutatie in de komende weken de overhand krijgt.

Sneltests en zelftests

Spahn kondigde ook aan dat hij het testbeleid aanpast. Omdat er inmiddels voldoende aanbod aan sneltests is, kan vanaf 1 maart iedereen die dat wil op kosten van de overheid een antigeen-sneltest laten doen. Begin maart worden ook de eerste toelatingen verwacht voor sneltests die mensen bij zichzelf kunnen afnemen. Spahn ziet het uitgebreide testen als een belangrijke pijler in het beleid als er weer wordt versoepeld. Nu al worden sneltests preventief ingezet in de zorg en de ouderenzorg en soms ook bij scholen en kinderopvang. De sneltests zijn van voldoende kwaliteit, zei Spahn, maar de PCR-test blijft de 'gouden standaard'. Mensen met symptomen wordt verzocht zo'n PCR-test te ondergaan. Ook is het belangrijk, aldus Spahn, dat de tests niet de bestaande AHA-regels (afstand, hygiëne en mondkapjes) kunnen vervangen. Lees meer bij RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger