Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verwacht vanaf maart corona-zelftests in te zetten

Kort nieuws - 15 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering denkt dat vanaf maart corona-zelftests zullen worden toegelaten voor particulier gebruik. De tests hebben eigenlijk een CE-keurmerk nodig, maar in dringende gevallen kan ook het Bundesamt für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) een noodtoelating afgeven. Dertig producenten hebben zo'n noodtoelating aangevraagd en de BfArM denkt de toelatingen in maart te kunnen afgeven. 

De Duitse regering en de deelstaten hebben afgelopen woensdag, na hun overleg over de verlenging van de lockdown, laten weten dat de zelftests een rol kunnen spelen in de versoepelings-strategie. Onder anderen minister van Familiezaken Giffey is er een vurig voorstander van om met behulp van zelftests scholen en kinderopvang zo snel mogelijk weer te openen.

Scholieren en docenten zouden zichzelf dan regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week, thuis kunnen testen. De tests hoeven niet achterin de neus of keel te worden afgenomen, zoals de PCR-test of sneltest die alleen door professionele zorgmedewerkers mag worden afgenomen, maar gewoon voorin de neus. Uit een Duitse pre-print studie blijkt dat de tests voldoende betrouwbaar zijn.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Gezondheid zei maandag dat de nationale toelating sneller gaat dan toelating via het Europese CE-keurmerk. Anders dan in Oostenrijk, wordt de kwaliteit van de zelftests wel gecontroleerd. Oostenrijk gaat volgens de woordvoerder alleen af op de informatie van de producent. In Oostenrijk moeten de tests binnenkort gratis in de apotheek te verkrijgen zijn. Ook in Nederland wordt gediscussieerd over de inzet van sneltests, meldde de NOS zaterdag. Nederlandse instanties zijn terughoudend en het OMT adviseerde uit te zoeken of hiervoor juridische aanpassingen nodig zijn. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

R. Kattouw - 9 maart 2021 14:12

Zijn deze tests in Duitsland al te koop in de supermarkten/ drogisterijen?

Reageer
Wiebke Pittlik R. Kattouw - 9 maart 2021 17:58

Sinds afgelopen zaterdag worden ze in enkele supermarkten verkocht. De komende weken zullen ze op steeds meer plaatsen verkrijgbaar zijn. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger