Immigratie

Achtergrond - 14 september 2006

Van alle lidstaten van de Europese Unie neemt Duitsland in zowel relatief als absoluut opzicht de meeste immigranten op binnen haar grenzen. Bijna 7,5 miljoen inwoners van de Bondsrepubliek zijn van buitenlandse afkomst, oftewel bijna tien procent van de bevolking. Wereldwijd nemen alleen de Verenigde Staten jaarlijks meer immigranten op.

Bündnis 90/Die Grünen verwacht dat de nieuwe wet het eenvoudiger zal maken arbeidsimmigratie te reguleren, omdat zij het vaststellen van quota, die gebaseerd moeten worden op economische en demografische behoeften, toestaat. Illegalen hebben recht op toegang tot medische zorg en onderwijs. Eenmalige legalisering illegalen. Niet-statelijke en geslachtsspecifieke vervolging is grond voor het verlenen van asiel. Het aanbod van integratiecursussen uitbreiden.

CDU/CSU

De SPD beoogt met haar nieuwe immigratiewetgeving een situatie waarin van arbeidsimmigratie gebruik kan worden gemaakt wanneer de Duitse arbeidsmarkt geen oplossing verschaft voor tekorten. Op lange termijn (vermoedelijk vanaf 2010) moet de duurzame immigratie gereguleerd worden via een puntensysteem, gebaseerd op criteria als scholing, beroep, taalbeheersing en leeftijd. Verplichte integratiecursussen voor immigranten, deels bekostigd door de staat. Het grondrecht op politiek asiel wordt niet aangetast. Ook slachtoffers van niet-statelijke en geslachtsspecifieke vervolging komen in aanmerking voor asiel. Op het niveau van de Europese Unie ijveren voor een evenredige spreiding van asielzoekers over de lidstaten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger