Op straat: Amsterdam 12 december 2002
Jasmijn

Achtergrond - 12 december 2002

2. Wat is uw leeftijd?
30 jaar

3. Wat is uw beroep of studie?
Stewardess voor Martinair

 

4. Voelt u zich al een beetje Europeaan?
"Ik voel me in de eerste plaats toch Nederlander. Ik heb eerlijk gezegd nog niet zoveel gemerkt van dat 'Europeaan-zijn' op het gebied van gezamenlijke wetgeving."

5. In het verlengde daarvan: wanneer werd het onderwerp van de uitbreiding van de Europese Unie voor u meer dan een 'ver-van-m'n-bed show'? Of volgt u het nieuws over de toetreding nog steeds met niet meer dan gemiddelde belangstelling.
"Ik volg het niet met zo heel veel belangstelling allemaal."

6. Bent u bang dat door de toetreding van minder draagkrachtige landen uit het voormalige Oostblok de welvaart in het Westen onder druk komt te staan? Is de uitbreiding naar het Oosten dan wel een goed oplossing?
"Ik ben niet zo bang voor de komst van het Oostblok in de Europese Unie. Dat zal wel ten koste gaan van de eigen economie, maar je kan er toch niets aan veranderen."

7. Hoe denkt u dat de rol van Duitsland er in het nieuwe Europa uit gaat zien? Van de rand van de Unie verschuiven ze immers naar het centrum van de Europese samenwerking.
"Ik zie die centrale positie niet zo als een gevaar, en ben er ook niet zo heel zeker van dat Duitsland naar het Oosten zal gaan kijken."

8. Gerhard Schröder is de eerste bondskanselier die de nadruk legt op de Duitse nationale belangen en in die hoedanigheid een grotere rol van Duitsland in Europa vereist. Wat vindt u van dit nieuwe Duitse zelfbewustzijn? 
"Ik vind dat nieuwe Duitse zelfbewustzijn geen bedreiging. Ik ben goed van vertrouwen en optimistisch ingesteld en denk dat het wel goed komt."

9. Nederland en Duitsland lijken in vele opzichten op elkaar en hebben in Europa vaak dezelfde agenda. Zullen Nederland en Duitsland hun gemeenschappelijke belangen ook gezamenlijk kunnen behartigen of zal Schröder na de uitbreiding meer oog hebben voor de belangen van de grote landen?
"Ik begrijp niet dat als er een EU is, bepaalde landen elkaar toch nodig lijken te hebben. Het gaat tenslotte om het collectief, daarvoor is het een Unie, en niet om individuele staten. Ik ben er van overtuigd dat Nederland en Duitsland gezamenlijk hun belangen zullen gaan behartigen in de uitgebreide Unie."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger