Op straat: Amsterdam 12 december 2002
Anoniem

Achtergrond - 12 december 2002

2. Wat is uw leeftijd?
37 jaar

3. Wat is uw beroep of studie?
Stafmedewerkster van een boekhandel in Amsterdam

4. Voelt u zich al een beetje Europeaan?
"Ik voel me Nederlander, dat in de eerste plaats, maar voor mij zijn grenzen niet aanwezig. Dat komt niet zozeer door de Europese samenwerking, want dat gevoel had ik daarvoor ook al."

5. In het verlengde daarvan: wanneer werd het onderwerp van de uitbreiding van de Europese Unie voor u meer dan een 'ver-van-m'n-bed show'? Of volgt u het nieuws over de toetreding nog steeds met niet meer dan gemiddelde belangstelling.
"Vooral rond de komst van de euro volgde ik het nieuws intensief. Het hele verhaal van de uitbreiding volg ik daarentegen niet zo op de voet."

6. Bent u bang dat door de toetreding van minder draagkrachtige landen uit het voormalige Oostblok de welvaart in het Westen onder druk komt te staan? Is de uitbreiding naar het Oosten dan wel een goed oplossing?
"Het is wel iets waar je aandacht aan dient te besteden, maar als rijker land moet je natuurlijk wel de mogelijkheid aan landen in Oost-Europa bieden om toe te kunnen treden. Dan moet het niet over geld gaan."

7. Hoe denkt u dat de rol van Duitsland er in het nieuwe Europa uit gaat zien? Van de rand van de Unie verschuiven ze immers naar het centrum van de Europese samenwerking.
"Duitsland zal een grote rol in Europa willen en gaan spelen. Dat vind ik jammer omdat je dan, net zoals in het geval van de Verenigde Staten, een situatie krijgt met één dominant land. Waarom zou dat zo moeten zijn?"

8. Gerhard Schröder is de eerste bondskanselier die de nadruk legt op de Duitse nationale belangen en in die hoedanigheid een grotere rol van Duitsland in Europa vereist. Wat vindt u van dit nieuwe Duitse zelfbewustzijn? 
"Het idee van een Europese Unie is toch dat je dingen gemeenschappelijk moet doen, dan moet je niet alleen voor je eigen belangen opkomen."

9. Nederland en Duitsland lijken in vele opzichten op elkaar en hebben in Europa vaak dezelfde agenda. Zullen Nederland en Duitsland hun gemeenschappelijke belangen ook gezamenlijk kunnen behartigen of zal Schröder na de uitbreiding meer oog hebben voor de belangen van de grote landen?
"Ik denk dat Schröder na de uitbreiding meer oog zal hebben voor de grote landen. Duitsland zal ons gaan gebruiken om wat tegenover die grote landen klaar te kunnen spelen."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger