Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast: Een assertiever Duitsland
Achtung Europa #4

Achtergrond - 14 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland speelt als EU-voorzitter sinds juli een belangrijke rol in Europa. Kanselier Merkel verraste samen met de Franse president Macron met een initiatief tot een Europees coronaherstelfonds. Ook slaat Duitsland sinds deze zomer een opvallend assertieve toon aan tegen Rusland. Duitslandweb-redacteur Marja Verburg spreekt in deze aflevering van de podcastreeks 'Achtung Europa' met voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn over de Duitse rol in Europa sinds de jaren negentig. 

“Merkel heeft laten zien dat zij een uitermate effectieve crisisbeheerser is”, zegt Tom de Bruijn naar aanleiding van het Duitse EU-voorzitterschap. Maar toen De Bruijn in 2005 voor het eerst met de Duitse kanselier te maken kreeg, was hij helemaal niet zo van haar onder de indruk. Een aarzelende leider vond hij haar en ook over haar aanpak van de financiële crisis in 2010 is hij kritisch. 

In 2004 maakte De Bruijn als Nederlands permanent vertegenwoordiger in Brussel de toetreding van een groot aantal Oost-Europese landen tot de EU mee. Met de gevolgen daarvan kampt de EU nu nog steeds, zegt hij. “Je ziet in toenemende mate toch als het ware weer een breuk lopen door Europa tussen Oost en West.” Sommige Oost-Europese landen kregen het gevoel dat ze opnieuw werden gekoloniseerd en ontwikkelden een weerstand tegen de dominantie van het Westen. “Je zou kunnen zeggen dat de EU een uitvergroting is van wat er zich in Duitsland afspeelt tussen het Oosten en het Westen.”

De Bruijn spreekt ook over de verrassend assertieve Duitse houding ten opzichte van Rusland na de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny deze zomer, de relatie met de VS en China en de spagaat van zowel Duitsland als de EU tussen economische en geopolitieke belangen.

Tom de Bruijn is een van Nederlands topdiplomaten. Hij is sinds de jaren negentig betrokken geweest bij de totstandkoming van verschillende Europese verdragen en was van 2003 tot en met 2011 permanent vertegenwoordiger (ambassadeur) bij de EU in Brussel. Na zijn diplomatieke loopbaan was hij actief in de Haagse gemeentepolitiek en van 2014 tot en met 2018 namens D66 wethouder Financiën en Verkeer. De Bruijn is onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van Instituut Clingendael en van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Dit is de vierde aflevering van de podcastserie 'Achtung Europa', waarin het Duitsland Instituut Amsterdam met deskundigen spreekt over de Duitse rol in Europa.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger