Baden in Baden-Baden
Een kuuroord met een Russisch tintje

Achtergrond - 1 december 2005

De Russen zijn terug in Baden-Baden. Ze kwamen de afgelopen jaren als ‘bevrijders’, net op tijd om het stadje met financiële injecties een nieuwe glanslaag te bezorgen. Het kuuroord waar Dostojevski en Toergenjev al kind aan huis waren, had zijn roemruchte verleden flink verwaarloosd. De kuurgasten van nu moeten echter wel volgens een strikt Duits regime in de Baden-Baden-baden baden.

In 1872 werden alle casino’s in het Duitse rijk gesloten. Had rijkskanselier Bismarck een hand in dit besluit? Hij had zelf een vermogen verspeeld. Het goktaboe zou tot 1933 duren, toen Hitler het ongedaan maakte. In het Baden-Baden van nu komt het leeuwendeel van de speelwinsten allang niet meer van de roulette of de baccaratafels, maar uit de speelautomatenkelder.

En wat voor mens is de huidige Homo Badensis? Een van zijn lievelingsetablissementen is het knusse restaurant Prager Stuben, dat uitzicht biedt op het Friedrichsbad. Een slungelige Tsjech met lange grijze lokken shuifelt daar tussen de tafeltjes. Jonge Russische zakenlieden babbelen er met Duitse vrienden in het Engels. En achter het volgestouwde bureau van Prokopius Pustina, de Tsjechische baas van het restaurant-hotel, hangen ansichtkaarten uit Israël en prenten van Kafka. Waar is Duitsland Europeser dan hier, in de Prager Stuben te Baden-Baden?

Annemieke Hendriks is journaliste en werkt in Berlijn en Amsterdam.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger