Symboolstad Altenburg
Locatie van Ingo Schulze's 'Wende'-romans

Achtergrond - 1 december 2005

"Bij films met Marlon Brando, bij verhalen van Hemingway – bij het Amerika van de jaren vijftig zie ik altijd direct Altenburg na de val van de Muur voor me." Dat zei Ingo Schulze na het verschijnen van zijn eerste Altenburgse roman, zeven jaar geleden. Onlangs herhaalde Duitslands belangrijkste Wende-auteur deze woorden bij het verschijnen van zijn tweede roman waarin dit Thüringse provinciestadje het decor vormt. Altenburg is via Schulzes pen het symbool van het Duits-Duitse ongemak geworden.

In ‘Neue Leben’ heeft Schulze al zijn emoties en gedachten van toen in briefvorm gegoten. Türmer en zijn Altenburgse stadgenoten, zo valt te lezen, verkeerden rond 1990 in een zeer verwarrende stemming tussen angst en hoop, idealisme en cynisme. De achthonderd bladzijden tellende roman is welwillend ontvangen: als de beste fictie die tot nu over de Wende-tijd is geschreven. Maar de vorm die Schulze heeft gekozen lijkt een succes als met ‘Simple Storys’ in de weg te staan.

In elk geval heeft de auteur Altenburg andermaal onsterfelijk gemaakt. En hoewel hij zelf al vele jaren in Berlijn leeft, ligt zijn hart nog steeds bij dit stadje in de Oost-Duitse provincie. In 1999 formuleerde hij dat aldus: “Weliswaar ben ik inmiddels rijker geworden in mijn contacten, maar de mensen die echt belangrijk voor me zijn, zijn die van destijds, vooral die in Altenburg. Wij hebben een gemeenschappelijke taal.”

De citaten zijn uit een interview van de auteur met Ingo Schulze in De Groene Amsterdammer, 17-2-1999.

Annemieke Hendriks is freelance journalist in Berlijn en Amsterdam.

  • Ingo Schulze, Simple Storys. Ein Roman aus der ostdeutschen Provinz (DTV), 313 blz, € 9,-, ISBN 3423127023.
  • Ingo Schulze, Neue Leben. Die Jugend Enrico Türmers in Briefen und Prosa (Berlin Verlag), 789 blz, € 24,-, ISBN 3827000521.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger