Slimmerds mogen gratis studeren in Baden-W 
Nieuws

Achtergrond - 25 september 2007

(25 september 2007) Twee universiteiten in Baden-Württemberg hebben een nieuwe truc verzonnen om slimme studenten te werven. Als studenten een IQ-test goed maken, mogen ze gratis studeren. Tegenstanders vinden het oneerlijk.

Een loodzware test van 108 vragen moeten studenten van de universiteit Konstanz maken om in aanmerking te komen voor de hoofdprijs: drie semesters geen collegegeld ter waarde van 1500 euro. Als bonus zijn ze dan ook officieel gecertificeerd als hoogbegaafd. Iedereen kan zich aanmelden, doorgaans slaagt zo’n 2 procent. De universiteit van Freiburg geeft de gratis semesters weg als studenten kunnen aantonen dat ze een IQ hebben van 130 of meer.

Enkele juristen zijn in het geweer gekomen tegen deze 'IQ-korting'. Zij vinden dat de universiteiten discrimineren omdat ‘gewone’ studenten nooit aanspraak kunnen maken op de regeling. Hoogbegaafdheid is immers niet aan te leren.

Of een rechtszaak tegen de IQ-korting zin heeft, is vooralsnog onzeker. De regeling is niet in strijd met de onderwijswetten van Baden-Württemberg. De deelstaat is berucht vanwege haar selectieve schoolsysteem. Onderwijs is in Duitsland een verantwoordelijkheid van de deelstaten.

Spiegel Online
"Der IQ-Rabatt ist verfassungswidrig"   

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger