RAF-nieuws op Duitslandweb

Achtergrond - 15 maart 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een overzicht van het nieuws over de Rote Armee Fraktion op Duitslandweb:

Column: De zaak-Verena Becker
(23 december 2011) Duitsers zijn dol op Krimi’s maar wat gebeurt er als één aflevering 30 jaar duurt? Wie procureur-generaal Siegfried Buback in 1977 neerschoot is nog steeds niet bekend. Het proces tegen voormalig RAF-terroriste Verena Becker is een nieuwe wending in een plot gebaseerd op raadselen, tegenstrijdige verklaringen en een zoon die zijn waarheid bevestigd wil zien.

Laatste RAF-terroriste Hogefeld komt vrij
(14 juni 2011) Met de vroegtijdige vrijlating van Birgit Hogefeld deze week zit er in Duitsland geen enkele ex-terrorist van de Rote Armee Fraktion meer vast. Eerder al kwamen RAF-kopstukken Christian Klar en Brigitte Mohnhaupt vrij.

'Becker hoorde niet bij moordcommando Buback'
(4 februari 2011)  Verena Becker was niet direct betrokken bij de aanslag op procureur-generaal Siegfried Buback in 1977. Dat verklaarde voormalig RAF-terrorist Peter-Jürgen Boock gisteren voor de rechtbank in Stuttgart. Volgens de Duitse justitie is Becker medeplichtig aan de moord.

RAF-proces ontregeld door conflict over motorfiets
(15 oktober 2010) Een conflict tussen de aanklagers overschaduwt het moordproces tegen voormalig RAF-terroriste Verena Becker. De officier van justitie en Michael Buback zijn het luidkeels oneens over een motorfiets die gebruikt werd tijdens de aanslag op Siegfried Buback in 1977.

RAF-terroriste aangeklaagd voor moord op Buback
(15 april 2010) Meer dan dertig jaar na de moord op procureur-generaal Siegfried Buback is een voormalig RAF-terroriste in staat van beschuldiging gesteld. Nieuw bewijsmateriaal moet duidelijk maken of Verena Becker medeplichtig is aan één van de meest spectaculaire politieke moorden uit de Duitse geschiedenis.

Neonazi Mahler krijgt zes jaar cel
(26 februari 2009) Horst Mahler (73) verdwijnt achter de tralies. Een rechtbank in München veroordeelde de gewezen advocaat tot zes jaar gevangenisstraf wegens ophitsing. Het voormalige kaderlid van de Rote Armee Fraktion (RAF) noemde onder andere de holocaust “de grootste leugen uit de geschiedenis”.

Voormalig RAF-terrorist Klar weigert stage
(9 januari 2009) Voormalig RAF-terrorist Christian Klar weigert de stage die een Berlijns theater hem aanbood. Hij zou daar na zijn vrijlating op 19 december vorig jaar als toneeltechnicus aan de slag gaan. Maar de pers maakt hem het werken daar onmogelijk, zegt hij.

'Ik wil een menselijk verhaal vertellen'
(25 november 2008) Zijn boek 'Der Baader Meinhof Komplex' wordt beschouwd als het standaardwerk over de Rote Armee Fraktion. De gelijknamige verfilming ervan draait nu in de Nederlandse bioscopen. Een gesprek met journalist Stefan Aust (62) over zijn fascinatie voor politieke terreur. “De daders van de aanslagen in New York hadden RAF-leden kunnen zijn.”

Voormalige RAF-terrorist Klar komt vrij
(24 november 2008) Christian Klar komt begin volgend jaar vrij. Vanochtend besloot de rechter in Stuttgart dat het voormalige lid van de linkse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF) na 26 jaar de gevangenis mag verlaten.

Als bidden voor wereldvrede niet helpt
(25 september 2008) Na 'Der Untergang' en 'Das Leben der Anderen' belicht 'Der Baader Meinhof Komplex' een ander donker hoofdstuk uit de Duitse geschiedenis. Hoe de mythische sexy revolutie van de Rote Armee Fraktion (RAF) in een ruim twee uur durende geschiedenisles wordt ontkracht.

RAF-gevangenis wordt gesloopt
(22 september 2008) Een deel van de Stammheim-gevangenis bij Stuttgart wordt afgebroken. De sloop staat op z’n vroegst voor 2012 gepland. Dit gebouw verwierf wereldwijde bekendheid doordat de top van de Rote Armee Fraktion (RAF) hier opgesloten zat.

Dertig jaar RAF-ontvoering Schleyer
(5 september 2007) Vandaag dertig jaar geleden werd de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer ontvoerd door de RAF. Dit heeft de Duitse politieke cultuur voorgoed veranderd, aldus kanselier Angela Merkel.

Geen gratie voor RAF-terroristen Klar en Hogefeld 
(7 mei 2007) RAF-terrorist Christian Klar komt niet vervroegd vrij. Bondspresident Horst Köhler (CDU) heeft vandaag zijn gratieverzoek afgewezen. Ook voormalig RAF-lid Birgit Hogefeld moet van Köhler in de gevangenis blijven.

In Bremen is de RAF verkiezingsthema
(3 mei 2007) Het RAF-verleden van een lerares op een lagere school is vlak voor verkiezingen in Bremen uitgegroeid tot een rel. Dat kinderen les krijgen van de voormalige terroriste Susanne Albrecht is de CDU onverteerbaar.

 Nieuwe informatie RAF-moord was al bekend
(23 april 2007) Een geruchtmakende moord door de RAF dertig jaar geleden is niet gepleegd door degene die er nog altijd voor vastzit. Dat beweert opinieblad Der Spiegel. De opsporingsdiensten zouden daarvan al jaren op de hoogte zijn.

 Ex-terroriste staat na 20 jaar terecht
(12 april 2007) Na twintig jaar ondergedoken te hebben gezeten, moet Adrienne G. zich vandaag verantwoorden voor terreuraanslagen die zij namens de links-extremistische vrouwengroep ‘Rote Zora’ pleegde in de jaren tachtig.

 RAF-gevangene Klar komt niet eerder vrij
(1 maart 2007) Voormalig RAF-terrorist Christian Klar komt voorlopig niet in aanmerking voor een milder gevangenisregime. Dat besloot de minister van Justitie van Baden-Württemberg, waar Klar al 24 jaar vast zit.

 RAF-terroriste Mohnhaupt vrij
(12 februari 2007) Voormalig RAF-terroriste Brigitte Mohnhaupt komt na meer dan 24 jaar op vrije voeten. Haar levenslange gevangenisstraf wordt omgezet in een voorwaardelijke straf. Dat bepaalde het gerecht in Stuttgart vandaag.

 Vrijlating RAF-terroristen verhit Duitse gemoederen
(23 januari 2007) Moet genade voorrang krijgen boven recht? De mogelijk vervroegde vrijlating van de tot levenslang veroordeelde RAF-terroristen Brigitte Mohnhaupt en Christian Klar heeft in Duitsland een hevig debat ontketend.

Drakengebroed:  toneelstuk over de dochters van Ulrike Meinhof
(3 oktober 2006) Afgelopen zaterdag ging in het Amsterdamse Theater aan de Haven het toneelstuk 'Drakengebroed' in première. In dit drama staan de dochters van RAF-terroriste Ulrike Meinhof centraal.

25 jaar na de Duitse herfst
(17 oktober 2002) Begin september 1977 ontvoerden terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF) de voorzitter van de Duitse werkgevers, Hanns-Martin Schleyer. Daarmee wilden zij de bondsregering dwingen elf andere RAF-leden uit gevangenschap vrij te laten.

Tags: RAF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger