RAF-gevangenis wordt gesloopt
Nieuws

Achtergrond - 22 september 2008

(22 september 2008) Een deel van de Stammheim-gevangenis bij Stuttgart wordt afgebroken. De sloop staat op z’n vroegst voor 2012 gepland. Dit gebouw verwierf wereldwijde bekendheid doordat de top van de Rote Armee Fraktion (RAF) hier opgesloten zat.

Der verouderde Stammheim-gevangenis bij Stuttgart wordt gesloopt. Afb: Spaztacular, www.flickr.comRuim tien jaar stond de toekomst van het verouderde gebouw ter discussie. Zo zouden de cellen niet meer aan de huidige eisen voldoen. Na onderzoek van het ministerie van Financiën van de deelstaat Baden-Württemberg, bleek dat sloop goedkoper zou zijn als renovatie. Hierna zal op deze plek een nieuwe psychiatrische kliniek worden gebouwd.

Filmlocatie

De aankondiging van de sloop komt toevallig vrijwel tegelijk met de premiere van de film 'Der Baader Meinhof Komplex', waardoor Stammheim weer volop in de belangstelling staat. De gevangenis vormde enkele maanden geleden nog de locatie voor de opnamen van de film over de geschiedenis van de RAF. Deze gaat donderdag in Duitsland in première.

Zo is onder andere gedraaid op de zevende verdieping van het gebouw waar de RAF-kopstukken Andreas Baader, Ulrike Meinhof en Gundrun Enslinn zich van het leven beroofden. De cellen waarin de terroristen gevangen zaten, behoren nu tot de jeugdafdeling van Stammheim. In de twintig vierkante meter grote cel waar Andreas Baader zijn laatste dagen sleet, zitten nu vier minderjarigen vast in afwachting van hun proces.

Woordvoerder Stefan Wirtz van Stammheim denkt niet dat de sloop van het historisch beladen gebouw op veel weerstand zal stuiten. “Het complex valt niet onder monumentenzorg”, aldus Wirtz. “Ook zal er zeker geen museum in komen.” Volgens de woordvoerder mag Stammheim ruim dertig jaar na de zelfmoord van de RAF-top geen monument worden voor linkse terreur in Duitsland.

                                                        Stuttgarter Zeitung Online / tagesschau.de

Afbeelding:

Spaztacular, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger