Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: ‘Ieder moet bijdrage leveren’

Achtergrond - 9 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat breidt zich in Duitsland in rap tempo uit. Minister van Gezondheid Jens Spahn roept iedereen op zich af te vragen of bezoeken aan openbare gelegenheden echt noodzakelijk zijn.

Corona in Duitsland: ‘Ieder moet bijdrage leveren’
© Irene Kooman
In Beieren waren vorige week bij een drogist geen desinfectiemiddelen meer te koop

In Duitsland zijn inmiddels meer dan 1100 mensen besmet met het coronavirus dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken, bleek maandag uit de nieuwste cijfers. Die worden centraal bijgehouden door het Robert Koch Institut (RKI). Er zijn inmiddels drie mensen aan de ziekte overleden: twee in Noordrijn-Westfalen - in Heinsberg en in Essen - en een 59-jarige Duitser die tijdens een reis in Egypte overleed. Hij was afgelopen week in Luxor en Hurghada.

De meeste besmettingen met het virus zijn in Noordrijn-Westfalen: maandag waren dat 484 mensen, voornamelijk in de aan Limburg grenzende regio Heinsberg. De uitbraak daar ontstond eind februari. Een echtpaar was besmet dat onder meer tijdens carnaval veel contact met anderen had gehad.

In Berlijn zijn maandag volgens de autoriteiten 48 mensen besmet. 75 politie-agenten zitten in thuisquarantaine omdat twee collega's zijn besmet. In Neustadt in de deelstaat Brandenburg zijn 5.000 mensen in quarantaine geplaatst omdat leraren van een school contact hebben gehad met een Berlijnse die het virus heeft.

Gezondheidssysteem

“We kunnen niet voorspellen hoe ernstig de coronavirus-epidemie zal zijn”, zei Lothar Wieler, directeur van het RKI, maandagmiddag op een extra persconferentie met minister Spahn (CDU). “Het kan veel zwakker zijn dan de griep, maar het kan ook veel sterker zijn. We weten het niet.” Iedereen in Duitsland moet een bijdrage leveren en zich afvragen wat hij of zij een aantal weken kan missen, zei Spahn. Een concertbezoek of voetbalwedstrijd is makkelijker om te laten schieten dan werk, school of kinderopvang, liet hij weten.  

Reizen naar Duitsland
Update 13-3-2020: de Duitslandweb-redactie krijgt veel vragen over reizen naar Duitsland. Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Meer informatie vindt u oa bij het Robert Koch Institut (aantal besmettingen per deelstaat) of op de websites van de deelstaat, stad, regio of het evenement waar u van plan was heen te gaan.

Om verspreiding van het virus te vertragen, noemde Spahn een aantal maatregelen die iedere Duitser kan nemen, naast de gebruikelijke hygiënemaatregelen, zoals minder reizen en thuiswerken indien mogelijk. Mensen ouder dan 65 jaar moeten zich laten inenten tegen pneumokokken en inwoners van grote steden moeten meer lopen en de fiets nemen in plaats van het openbaar vervoer. Het belangrijkste doel: het gezondheidssysteem niet onnodig zwaar belasten. Scholen en kindercrèches zullen vooralsnog niet preventief sluiten. 

Complicerende factor in Duitsland bij het indammen van het virus is de federale structuur. De deelstaten hebben hun eigen gezondheidsbeleid. In het geval van een epidemie - zoals nu - neemt het RKI de coördinatie op zich. Spahn heeft al aangekondigd dat hij na deze crisis wat meer bevoegdheden naar de landelijke overheid wil overhevelen. 

Arbeidstijdverkorting

De Duitse aandelenbeurs zakte maandagochtend flink, maar de DAX herstelde zich weer licht tegen de middag. Om de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen, heeft de regering een aantal noodmaatregelen aangekondigd. Bedrijven kunnen arbeidstijdverkorting aanvragen voor hun werknemers en de vergoeding daarvoor wordt door de overheid verruimd. Ook gaat de overheid tussen 2021 en 2024 jaarlijks ruim 3 miljard extra investeren. Bij dreigende faillisementen kunnen bedrijven bij de overheid aankloppen, zegt de regering. Reeds bestaande kredietregelingen worden verruimd.

Om de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen, heeft de regering noodmaatregelen aangekondigd

Duitse ziekenhuizen gaven vorige week aan dat de quarantainerichtlijnen voor zorgpersoneel niet meer houdbaar zijn. De ziekenhuizen hebben daarvoor niet genoeg zorgpersoneel. Het RKI houdt vooralsnog vast aan de richtlijn dat artsen en verpleegkundigen in quarantaine moeten na direct contact met een besmette patiënt.

Spahn heeft vorige week de export van beschermingsmateriaal zoals gezichtsmaskers en pakken verboden. Ziekenhuizen en artsen hebben moeite om nog aan desinfectiemiddelen en beschermingsmateriaal te komen omdat dat massaal wordt opgekocht. Ook zijn veel Duitsers aan het hamsteren, waardoor in veel winkels hele schappen leeg zijn.

Grote evenementen

Grote evenementen in Duitsland zoals de Leipziger Buchmesse, toerismebeurs ITB in Berlijn, de Internationale Handwerksmesse in München (IHM) en de industriebeurs Hannover Messe zijn vanwege het virus al eerder afgeblazen of verplaatst. Spahn adviseert alle evenementen met meer dan 1000 bezoekers af te gelasten. Dat gebeurt nog te weinig, zei hij afgelopen weekeinde. De Duitse voetbalbond houdt er rekening mee dat de wedstrijden aankomend weekeinde zonder publiek moeten worden gespeeld. Op 25 april staat ook het CDU-partijcongres op de agenda, waar een nieuwe partijvoorzitter wordt gekozen. Spahn benadrukte maandag dat bevoegde gezondheidsautoriteiten goed moeten beoordelen of dat door kan gaan.  

Het RKI maakte vorige week overigens ook de 'gewone' griepcijfers in Duitsland bekend: sinds oktober 2019 zijn 120.000 griepgevallen bevestigd, 200 mensen zijn daaraan overleden.

Reacties

L.Hameleers - 11 maart 2020 09:39

Hallo
We gaan 21 maart een concert in iss Dome Dusseldorf.
We hebben nog niets vernomen of dit door gaat en of het wel verstandig is er naar toe te gaan. We komen zelf uit Maastricht.
Vriendelijke groeten Lucie

Reageer
Wiebke Pittlik L.Hameleers - 11 maart 2020 09:46

Ook Noordrijn-Westfalen heeft aangekondigd alle grote evenementen af te gelasten. De kans is dus groot dat het concert niet doorgaat. Meer info over de maatregelen per deelstaat vindt u bij Tagesschau: https://www.tagesschau.de/inland/corona-absagen-bundeslaender-101.html

Rita - 10 maart 2020 17:19

Wij zijn met hetzelfde bezig.. ik begin erg te twijfelen. Ga dit volgen om te zien wat de andere reacties zijn..

Reageer
Bieke Voets - 10 maart 2020 16:32

Geachte,

Als alternatief voor een afgelaste schoolreis naar Italië, wilde ik naar Berlijn, Leipzig en Kassel. Is dit in de huidige omstandigheden wel een haalbaar alternatief en waar kan ik hierover meer informatie inwinnen?

Reageer
Marja Verburg Bieke Voets - 10 maart 2020 17:34

Voor reisadviezen over Duitsland verwijzen we u graag naar: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen en voor updates over het coronavirus naar: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikobewertung.html

Tips voor excursies of schoolreizen naar Duitsland vindt u op: https://duitslandinstituut.nl/excursies-naar-duitsland en: https://duitslandinstituut.nl/duitse-steden

Met vriendelijke groet, de redactie

Aangepast door een administrator op 2020-03-10 18:10:15

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt vanaf 21 november weer als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reisregels en coronamaatregelen in Duitsland

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger