'Alleen Holland kan dit Duitsland nog stoppen'
Bellen met... Christian Bollert

Achtergrond - 30 juni 2008

(20 juni 2008) Wat ondenkbaar leek, is gebeurd: een herboren Duitsland heeft topfavoriet Portugal uit het toernooi gekegeld. De Europese titel lijkt plots weer binnen handbereik. Toch is er nog wel één opponent waar Duitsland bang voor is, weet de Duitse sportjournalist Christian Bollert: Oranje.

Wat een fantastische wedstrijd van Duitsland.

"Dit had bijna niemand verwacht. Duitsland heeft echt extreem goed gespeeld, vooral aan het begin. De instelling klopte eindelijk weer. Tegen Kroatië had je de indruk dat de klassieke Duitse voetbaldeugden strijdlust en opofferingsgezindheid een beetje uit het repertoire verdwenen waren. Maar gisteravond waren ze weer helemaal terug."

Tot nu toe speelde Duitsland geen overtuigend toernooi. Waarom lukte het tegen Portugal opeens wel?

"De tactiek klopte nu. Die is na de wedstrijd tegen Oostenrijk volledig omgegooid. Duitsland speelt nu bijna op z'n Hollands, met Rolfes en Hitzlsperger als controlerende middenvelders en Podolski en Schweinsteiger op de vleugels. Daardoor kreeg Ballack veel meer vrijheid om naar voren te gaan. Tegen Kroatië en Oostenrijk klikten Ballack en Frings niet, liepen ze elkaar vooral in de weg. In zekere zin was de ribblessure van Frings een geluk bij een ongeluk, nu moest er wel iets veranderd worden.

Ook Portugal leek verrast door de Duitse tactiek. Het was mooi om te zien hoe de Portugezen, toch een van de grote favorieten, totaal overrompeld werden. Ze zijn ondanks die twee doelpunten nooit echt goed in de wedstrijd geweest.

Eigenlijk hebben we tegen de Portugezen precies hetzelfde gedaan wat de Kroaten tegen ons deden: druk zetten, veel fysiek spel, de tegenstander laten zien wie de baas is op het veld. Al meteen vanaf het begin had Duitsland een houding over zich van: helaas Portugal, maar dit wordt niet jullie avond.

Maar Duitsland heeft niet alleen op mentaliteit gewonnen, er is ook gewoon mooi voetbal gespeeld. Dat is de grote winst van de laatste jaren. Voorheen won Duitsland dit soort wedstrijden ook wel, maar dan vaak met slaapverwekkend voetbal. Nu wint Duitsland niet alleen, maar speelt het bij tijd en wijle ook spectaculair voetbal.

Sinds Klinsmann heeft het nationale elftal een kleine culturele revolutie ondergaan. Duitsland speelt nu eindelijk modern voetbal. Dat was ook lange tijd het probleem: Die Mannschaft speelde heel ouderwets, zelfs nog met een echte libero in de verdediging. Nu wordt er een veel aanvallender concept gehanteerd, met snelle combinaties en veel spel via de flanken. Het eerste doelpunt van Schweinsteiger was daar een schoolvoorbeeld van."

Welke spelers sprongen eruit?

Afbeelding: Cappellmeister, www.flickr.com"Bastian Schweinsteiger was natuurlijk fantastisch. Eerlijk gezegd had ik niet meer verwacht dat hij zijn oude niveau nog zou halen. Na het WK liet hij twee jaar lang niets zien. Maar na zijn rode kaart tegen Kroatië heeft hij zich volledig gerevancheerd. Je kunt zeggen dat de shooting stars van het WK 2006 weer helemaal terug zijn, want ook Podolski was uitstekend, net als Lahm.

De grootste positieve verrassing was misschien wel keeper Jens Lehmann. De vorige wedstrijden oogde hij onzeker, maar nu haalde hij een ruime voldoende. Misschien dat de oude diesel Lehmann nu eindelijk goed op gang is gekomen."

Hebben we gisteravond de nieuwe Europees kampioen zien spelen?

"Zover wil ik nog niet gaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat we de finale halen. Daarin spelen we tegen Nederland. Al voor het toernooi heb ik Nederland-Duitsland als finale getipt. Als Duitsland daadwerkelijk tegen Nederland moet, dan heeft Oranje de beste kansen. Alleen Holland kan dit Duitsland verslaan. Zoals de Nederlanders de eerste drie wedstrijden hebben gespeeld, daar kan Duitsland niet tegenop.

Voor de andere landen zijn we niet bang. Zelfs niet voor onze traditionele Angstgegner Italië. Die vliegen er tegen Spanje uit."

Wat zijn dan nog de zwakke plekken van dit elftal?

"Dan zeg ik toch Jens Lehmann. Voorin staat alles goed en ook door de verdediging, die vooraf veel kritiek kreeg, blijkt moeilijk heen te komen. Maar Lehmann blijft een onzekere schakel. En als we een slechte dag hebben, zijn we ook kwetsbaar op de vleugels. Als Oranje Duitsland wil verslaan, dan zal het ons moeten pakken via de flanken."

Nu tegen Kroatië of Turkije. Wie heb je liever?

"Turkije is waarschijnlijk de gemakkelijkste tegenstander van de twee. Maar met Kroatië hebben we na het 2-1 verlies nog een rekening te vereffenen. En op het WK van 1998 versloegen ze ons in de kwartfinale.

Kroatië is altijd een moeilijke tegenstander voor Duitsland. Dat komt denk ik omdat Kroatië en Duitsland veel op elkaar lijken. De Kroaten spelen zeer fysiek, met veel agressie en een over-mijn-lijk-mentaliteit. Daar moeten ook wij het van hebben. Technische ploegen als Portugal liggen ons van oudsher veel beter. Daarin kan Duitsland zich vastbijten en een voor een de radertjes van de machine slopen."

Christian Bollert is radiojournalist voor de Duitse publieke omroep en schrijft freelance voor Der Spiegel en die tageszeitung.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger