Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met afschaffing toeslag voor Oost-Duitsland

Kort nieuws - 14 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag ingestemd met de afschaffing van de solidariteitstoeslag voor Oost-Duitsland. De zogenoemde Soli betalen alle Duitsers om de Oost-Duitse economie te steunen.

De Solidaritätszuschlag zal vanaf 2021 voor 90 procent van de Duitsers volledig verdwijnen. Alleen mensen met een hoog inkomen betalen nog een deel van of het hele bedrag: 5,5 procent van de inkomens- en vennootschapsbelasting. De regering wil met de maatregel de lagere en middeninkomens ontlasten.

De afschaffing is mogelijk omdat de er veel vooruitgang is geboekt met de Duitse eenheid, aldus minister van Financiën Scholz. Met het wegvallen van de Soli verliest de staat in 2021 bijna 11 miljard euro aan inkomsten. In 2018 leverde de toeslag 18,9 miljard euro op. 

Opvallend is dat de inkomsten van de overheid uit de Soli sinds 2012 hoger zijn dan wat de staat in Oost-Duitsland investeert, liet Deutsche Welle afgelopen zomer zien. De overheid is niet verplicht de inkomsten uit de solidariteitstoeslag in het Oosten te investeren, ze kan er mee doen wat ze wil.

De toeslag werd sinds 1995 door alle Duitse belastingbetalers - dus ook de Oost-Duitse - betaald en is al jaren onderwerp van discussie. De wet werd vandaag in de Bondsdag aangenomen met de stemmen van de coalitiepartijen. Alle oppositiepartijen hebben tegengestemd. De AfD en de FDP wilden een volledige afschaffing. Volgens de Groenen en Die Linke hebben veel mensen niets aan de maatregel omdat ze zo weinig verdienen dat ze de toeslag sowieso al niet betaalden. Lees meer bij tagesschau.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger