Duitslandweb logo Duitslandweb

SMS je favoriete kandidaat naar Berlijn
ZDF zoekt in tv-talentenjacht naar de ideale kanselier

Achtergrond - 12 juni 2009

(5 juni 2009) Ook in Duitsland wordt op tv naarstig gezocht naar nieuwe zangtalenten, topmodellen en tieneridolen. En de hausse aan talentenshows is nog niet voorbij. Nu wordt gezocht naar een geschikte kanselierskandidaat in het programma ‘Ich kann Kanzler’ van de publieke zender ZDF.

Afb.: zdf.deDe achterliggende gedachte is eenvoudig. Een aantal jonge mensen doet live op televisie auditie voor het hoogste politieke ambt van het land. Een vakjury beoordeelt de kandidaten op hun politieke visie, hun plannen en ideeën voor het land en de presentatie daarvan. De Canadese omroep CBC trok er veel kijkers mee, waardoor de ZDF wel brood ziet in het concept. De winnaar van de Duitse versie wint een bedrag ter hoogte van een maandloon van bondskanselier Merkel en een stage bij de bondsregering in Berlijn.

Wat de stage precies inhoudt kan een woordvoerder van de ZDF niet zeggen. “Het gaat er vooral om dat de winnaar van de show een blik in de keuken mag werpen”, zegt een voorlichter. Hoeveel de publieke zender onder een kanselierssalaris verstaat, is hem ook niet bekend. “Ik denk dat het zo’n 18 duizend euro is”, schat hij. “Maar dit mag de winnaar alleen doelgericht besteden aan bijvoorbeeld een studiebeurs. Het is niet de bedoeling dat hij of zij hiervan een nieuwe auto koopt.”

Vastgeroest

De prijs is niet het hoogste doel van de nieuwste talentenjacht op tv. Belangrijker is het om de jeugd weer te interesseren in politiek, zeker in het verkiezingsjaar 2009. Het politieke systeem wordt door Duitse jongeren als star, vastgeroest en dus onaantrekkelijk ervaren, zo concludeerde het Duitse jeugdinstituut DJI vorig jaar.

Maar dit betekent niet dat de jeugd geen idealen meer heeft, denkt de ZDF. De uiterst succesvolle verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Obama toonde dit volgens de omroep aan. Maar de voornaamste Duitse kanselierskandidaten in september, Angela Merkel en haar SPD-uitdager Frank-Walter Steinmeier moeten het met iets minder charisma doen dan de Amerikaanse president. Toch moet ‘Ich kann Kanzler’ aantonen dat het ‘cool’ is om voor je politieke overtuigingen te vechten.

Afb.: neuerkanzler.deRuim 2500 Duitsers van de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar schreven zich in voor de talentenjacht. Dat dit aantal ver achterblijft bij de ruim 600 duizend aanmeldingen voor ‘Deutschland sucht den Superstar’, de Duitse variant van ‘Idols’, mag voor de programmamakers de pret niet drukken.

In april bleven veertig gegadigden over, die aan de jury hun politieke program voorlegden. De jury koos uit hen de zes finalisten die in de finale gaan strijden om het officieuze kanselierschap. Al dan niet toevallig zijn vijf van de zes kanshebbers al lid van een politieke partij. De voorkeuren lopen uiteen, maar blijven wel in het establishment – CDU, SPD en Groenen.

‘Bevlogen kandidaten’

ZDF-redacteur Nikolaus Bender is verrast door het hoge niveau van de kandidaten. “De finalisten hebben veel kennis van het Duitse politieke systeem en zijn bevlogen”, aldus Bender op de website van de zender. “Dit toont aan dat er wel degelijk veel geïnteresseerde en geëngageerde jongeren zijn.”

Dit blijkt ook uit de kernpunten in het program van de finalisten. Zo wil onder anderen de achttienjarige scholiere Nuray Karaca uit Wiesbaden zich inzetten voor het milieu, de 25-jarige Siegfried Walsch uit het Beierse Inzell voor een rechtvaardige sociale markteconomie en de 31-jarige huismoeder Antje Krug uit Bad Salzungen voor familiewaarden.

Wie zich na de live-uitzending op 19 juni het grootste politieke talent mag noemen, bepaalt het publiek en een driekoppige jury, bestaande uit de oud-burgemeester van Bremen, een tv-presentator en een actrice. Een type als Henk Jan Smits, dat de kandidaten publiekelijk afmaakt op tv, ontbreekt. Het feel good-gehalte van de uitzending is bij voorbaat gegarandeerd. Liefhebbers van leedvermaak kunnen in september weer terecht bij een nieuwe serie ‘Deutschland sucht den Superstar’ op RTL.

Sander van der Ploeg is redacteur van het Duitslandweb

Zie ook:

homepage Ich kann Kanzler

Afbeeldingen:

ZDF
neuerkanzler.de/Michael Wirts

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger