Duitslandweb logo Duitslandweb

Baken voor de zwevende kiezer
Duitse stemwijzer trekt twee miljoen bezoekers

Achtergrond - 9 september 2009

Voor velen is het inmiddels een onmisbaar hulpmiddel geworden bij verkiezingen. In aanloop naar de Bondsdagverkiezingen op 27 september is sinds vrijdag de Duitse variant van de Stemwijzer, de Wahl-O-Mat, online. Binnenkort verschijnt het programma ook in het Nederlands op het Duitslandweb.

Een kleine 20 procent van de Duitse kiesgerechtigden weet al naar welke partij zijn of haar stem uitgaat, zo weet de samensteller van de Wahl-O-Mat, de Bundeszentrale für politische Bildung (bpb) in Berlijn. Maar de overgrote meerderheid van het Duitse electoraat is zwevend, waardoor de Wahl-O-Mat uitkomst kan bieden in de wirwar van verkiezingsprogramma’s.

Stellingen

Het interactieve hulpmiddel is uit Nederland komen overwaaien. Het idee achter de Wahl-O-Mat is hetzelfde als de Nederlandse oerversie van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Aan de hand van bijna veertig stellingen kan de twijfelende kiezer worden geholpen in zijn zoektocht naar zijn politieke identiteit. Wie de stelling ‘kerncentrales moeten langer open blijven’ bevestigend beantwoordt, komt al snel bij de voornaamste protagonisten van kernenergie CDU en FDP uit. Voorstanders van een landelijk minimumloon en de onmiddellijke terugtrekking van de Duitse troepen uit Afghanistan, voelen zich waarschijnlijk meer thuis bij Die Linke.

Dit jaar zijn ook de standpunten van de kleine partijen in de Wahl-O-Mat opgenomen. Voorheen konden alleen de stellingen van de vijf gevestigde partijen SPD, CDU, FDP, Groenen en Die Linke worden vergeleken. Nu worden ook de standpunten van kleine partijen als ouderenpartij Die Rentner of de partij voor spirituele politiek Die Violetten naast elkaar worden gelegd. Dit geldt ook voor de extreem-rechtse splinterpartijen NDP, DVU en Die Republikaner.

Rechtszaak

In eerste instantie zouden de kleine partijen met minieme kansen om de kiesdrempel te slechten niet worden opgenomen in de Wahl-O-Mat. De Ökologisch-Demokratische Partei (6500 leden) eiste vorig jaar te worden opgenomen in de Duitse stemwijzer en vond gehoor bij de rechtbank in München. Uit angst voor meer rechtszaken zijn nu alle kleine partijen in de Wahl-O-Mat opgenomen.   

Het Duitsland Instituut Amsterdam lanceert komende week in samenwerking met het IPP de Nederlandse bewerking van de Wahl-O-Mat. Hierdoor kan ook het Nederlandse publiek door gerichte vragen inzicht krijgen in actuele Duitse politieke thema’s en partijen. Maar voor wie zijn stem heeft bepaald; een gang naar de stembus 27 september zit er voor mensen zonder Duits paspoort niet in.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger