Duitslandweb logo Duitslandweb

Baken voor de zwevende kiezer
Duitse stemwijzer trekt twee miljoen bezoekers

Achtergrond - 9 september 2009

Voor velen is het inmiddels een onmisbaar hulpmiddel geworden bij verkiezingen. In aanloop naar de Bondsdagverkiezingen op 27 september is sinds vrijdag de Duitse variant van de Stemwijzer, de Wahl-O-Mat, online. Binnenkort verschijnt het programma ook in het Nederlands op het Duitslandweb.

Een kleine 20 procent van de Duitse kiesgerechtigden weet al naar welke partij zijn of haar stem uitgaat, zo weet de samensteller van de Wahl-O-Mat, de Bundeszentrale für politische Bildung (bpb) in Berlijn. Maar de overgrote meerderheid van het Duitse electoraat is zwevend, waardoor de Wahl-O-Mat uitkomst kan bieden in de wirwar van verkiezingsprogramma’s.

Stellingen

Het interactieve hulpmiddel is uit Nederland komen overwaaien. Het idee achter de Wahl-O-Mat is hetzelfde als de Nederlandse oerversie van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Aan de hand van bijna veertig stellingen kan de twijfelende kiezer worden geholpen in zijn zoektocht naar zijn politieke identiteit. Wie de stelling ‘kerncentrales moeten langer open blijven’ bevestigend beantwoordt, komt al snel bij de voornaamste protagonisten van kernenergie CDU en FDP uit. Voorstanders van een landelijk minimumloon en de onmiddellijke terugtrekking van de Duitse troepen uit Afghanistan, voelen zich waarschijnlijk meer thuis bij Die Linke.

Dit jaar zijn ook de standpunten van de kleine partijen in de Wahl-O-Mat opgenomen. Voorheen konden alleen de stellingen van de vijf gevestigde partijen SPD, CDU, FDP, Groenen en Die Linke worden vergeleken. Nu worden ook de standpunten van kleine partijen als ouderenpartij Die Rentner of de partij voor spirituele politiek Die Violetten naast elkaar worden gelegd. Dit geldt ook voor de extreem-rechtse splinterpartijen NDP, DVU en Die Republikaner.

Rechtszaak

In eerste instantie zouden de kleine partijen met minieme kansen om de kiesdrempel te slechten niet worden opgenomen in de Wahl-O-Mat. De Ökologisch-Demokratische Partei (6500 leden) eiste vorig jaar te worden opgenomen in de Duitse stemwijzer en vond gehoor bij de rechtbank in München. Uit angst voor meer rechtszaken zijn nu alle kleine partijen in de Wahl-O-Mat opgenomen.   

Het Duitsland Instituut Amsterdam lanceert komende week in samenwerking met het IPP de Nederlandse bewerking van de Wahl-O-Mat. Hierdoor kan ook het Nederlandse publiek door gerichte vragen inzicht krijgen in actuele Duitse politieke thema’s en partijen. Maar voor wie zijn stem heeft bepaald; een gang naar de stembus 27 september zit er voor mensen zonder Duits paspoort niet in.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger