Duitslandweb logo Duitslandweb

Energie
Verkiezingsthema's

Achtergrond - 20 augustus 2009

De vorige regering van SPD en Bündnis 90/Die Grünen besloot in 2002 bij wet de opwekking van kernenergie af te bouwen. Op termijn zouden alle Duitse kerncentrales moeten sluiten. Aan dat beleid van Atomausstieg heeft het huidige kabinet-Merkel vastgehouden, zij het schoorvoetend.

De kerncentrale Biblis in Hessen. Afbeelding: Picture Alliance/dpaDoor de crisis en de grote schommelingen in de olieprijs is bij coalitiepartner CDU/CSU de roep om Ausstieg aus dem Ausstieg steeds luider geworden. Kernenergie is relatief goedkoop (en niet afhankelijk van de olieprijs) en qua CO2-uitstoot schoner dan fossiele stroomopwekking. Kerncentrales zorgen bovendien voor werkgelegenheid.

Een storing in de kerncentrale Krümmel bij Hamburg heeft eind juli de controverse rondom kernenergie in Duitsland weer doen oplaaien. Daardoor speelt het een belangrijke rol in het energiedebat in de huidige verkiezingsstrijd, die verder wordt gedomineerd door het begrip duurzaamheid.

CDU/CSU

CDU/CSUEen jaar geleden verklaarde de CDU in een beleidsnota duurzaamheid en milieubescherming tot de kernpunten van haar energiebeleid. Het leek een voorzichtige toenadering tot Die Grünen, te meer daar het stuk mede was geschreven door Ole von Beust, de burgemeester van Hamburg die in zijn eigen deelstaat juist een coalitie met Die Grünen was aangegaan. De Duitse Groenen reageerden gematigd. Dat kwam vooral door de christendemocratische houding ten opzichte van kernenergie. In de nota werd die nota bene ‘Öko-Energie’ genoemd.

Die term heeft de CDU/CSU in haar huidige verkiezingsprogramma vervangen door ‘overbruggingstechnologie’. De partij beschouwt kernenergie als onmisbaar zolang klimaatneutrale energiebronnen nog niet volledig tegemoet kunnen komen aan de Duitse energiebehoefte. “Kernenergie is vooralsnog een onmisbaar bestanddeel in een evenwichtige energiemix,” aldus de CDU/CSU. Nieuwe krachtcentrales plant de partij niet te bouwen, maar ze wil de huidige wel langer openhouden.

Binnen tien jaar moet 15 tot 30 procent van de Duitse stroomvoorziening met milieuvriendelijke middelen worden opgewekt. De uitstoot van CO2 moet in 2020 met 40 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990.

SPD

SPDDe SPD wil aan het beleid van ‘Atomausstieg’ vasthouden, waarbij in 2021 de laatste van de zeventien kerncentrales zijn deuren zal sluiten. Daarnaast hebben de sociaaldemocraten “Weg vom Öl” tot kernpunt van hun energiebeleid gepromoveerd: het verkleinen van de afhankelijkheid van buitenlandse olieaanvoer. Daartoe wil de partij duurzame energie stimuleren, maar plant ze ook de bouw van nieuwe gas- en steenkolencentrales. Nieuwe en efficiëntere technieken moeten de fossiele energieopwekking schoner maken. In 2030 moet in ieder geval 50 procent van de Duitse stroomproductie klimaatneutraal zijn.

Ook in het verkeer geldt het motto “Weg vom Öl”. Daarom wil de SPD investeren in nieuwe aandrijvingstechnologieën voor auto’s en in de spoorwegen en andere vormen van openbaar vervoer.

FDP

FDPDe FDP wijst de ‘Atomausstieg’ af. De liberalen beschouwen kernenergie evenals fossiele energieopwekking als noodzakelijk onderdeel van de stroomvoorziening in Duitsland. Kolencentrales moeten wel milieuvriendelijker gaan werken. De partij streeft voor 2020 naar 20 procent duurzaam opgewekte stroom. De btw op stroom moet worden verlaagd naar 7 procent.

Bündnis 90/Die Grünen

Bündnis 90/Die GrünenDie Grünen blijven bij het mede door henzelf doorgevoerde besluit tot afschaffing van de kernenergie. Als het aan de partij ligt, sluiten verouderde kerncentrales zelfs eerder hun deuren dan afgesproken. Daarnaast gaan Die Grünen van alle partijen het verst in hun milieudoelen: in 2020 moet 40 procent van de Duitse stroomopwekking duurzaam geschieden, tien jaar later moet de stroomvoorziening geheel klimaatneutraal zijn.

Ook de bouw van nieuwe kolencentrales moet daarom worden verboden. De partij pleit voor het opnemen van klimaatbescherming in de grondwet. Ten slotte stellen Die Grünen strenge eisen aan de CO2-uitstoot van auto’s en pleiten zij voor de invoering van een maximumsnelheid van 120 km per uur op de Duitse snelwegen.

Die Linke

Die LinkeDe Linke wedijveren met Die Grünen als het gaat om ambities op het gebied van duurzame energie. Als het aan de links-populistische partij ligt, wordt in 2020 minstens de helft van de stroom duurzaam opgewekt. Voorts wil Die Linke alle kerncentrales per direct stilleggen en op den duur ook van fossiele energieopwekking af.

De partij beschouwt kerncentrales als melkkoe van de grote energiemaatschappijen en niet als oplossing voor het CO2-probleem. Die Linke wil 2,5 miljard investeren in de Duitse spoorwegen om de Duitsers uit de auto te krijgen. Net als Die Grünen wil de partij een maximumsnelheid van 120 km per uur invoeren op de Duitse snelwegen.

Afbeelding:

Picture Alliance / dpa

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger