
Rechter: Compensatie kerncentrales voor 'Atomausstieg' moet beter
Kort nieuws - 12 november 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebNegen jaar geleden, in 2011, besloot Duitsland zijn kerncentrales sneller te sluiten dan gepland: de zogenoemde Atomausstieg. De beheerders van de kerncentrales kregen daarvoor een schadeloosstelling. Maar die is niet goed genoeg, heeft het Constitutioneel Hof bepaald.
De financiële compensatie voor de sluiting van de kerncentrales moet opnieuw worden geregeld, oordeelt het Constitutioneel Hof. Het Zweedse energieconcern Vattenfall had tegen de wettelijke regelingen voor de schadeloosstelling geklaagd. Die regelingen zijn deels onaanvaardbaar, aldus het Hof.
Volgens de hoogste Duitse rechtbank zijn onder meer de voorwaarden voor de schadeloosstelling niet goed geregeld en kan een latere aanpassing in de wet tot een dubbele korting op de compensatie leiden. Die wetsaanpassing uit 2018 is bovendien nooit in kracht getreden, omdat die niet in orde was. Die had door de Europese Commissie moeten worden goedgekeurd en dat is nooit gebeurd, aldus het Hof.
Duitsland besloot na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011 zijn kerncentrales versneld te sluiten: in 2022 moet de Atomausstieg een feit zijn. Lees meer bij tagesschau.de
Zie ook op Duitslandweb:
Overzicht Atomausstieg (2011)
Thema Energie
Lees meer over 'Energie':

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis
De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales
Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen
In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.

Lichten gaan uit om gas te besparen
Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.
Reacties
Geen reacties aanwezig