Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU dringt aan op openhouden kerncentrales

Kort nieuws - 6 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU/CSU-fractie in de Bondsdag brengt donderdag een voorstel in om de resterende drie Duitse kerncentrales langer open te houden. De regering is verdeeld over het openhouden van de centrales.

Nu Duitsland met een gascrisis kampt, komt het velen onlogisch voor dat aan het einde van dit jaar de laatste drie kerncentrales worden uitgeschakeld. De grootste oppositiepartij CDU/CSU en ook de AfD willen dat de centrales nog even in functie blijven. Ook regeringspartner FDP wil dat. Regeringspartners SPD en Groenen vinden dat de stroom die dat oplevert niet opweegt tegen de praktische en juridische problemen.

Het sluiten van de kerncentrales, de Atomausstieg, was jarenlang een van de centrale thema's van de Groenen, en ook de SPD is daar al lang voorstander van. Toch heeft Groenen-minister Robert Habeck van Economische Zaken en Klimaat gezegd dat er wat hem betreft in de huidige crisis geen taboes kunnen zijn en is hij bereid ook het openhouden van de centrales te overwegen. Maar volgens een advies van de betrokken ministeries is het op dit moment geen goede oplossing, zei Habeck eerder. De energiebedrijven van wie de centrales zijn zien het niet zitten, het personeel is al grotendeels afgevloeid en niet zomaar te vervangen, rechtszaken dreigen en de splijtstofstaven zijn aan het eind van dit jaar op. En dat zijn nog maar enkele van de genoemde problemen.

Donderdag wordt gestemd over het regeringsvoorstel om de kolencentrales langer open te houden. Ook dat is een bittere pil voor de Groenen, maar een die onontkoombaar is, volgens Habeck. De CDU/CSU stelt nu dus voor om ook de kerncentrales op te nemen in het voorstel van de regering.

Dit voorstel van de CDU/CSU kan zijn bedoeld om de onenigheid binnen de coalitie op dit vlak bloot te leggen volgens Tagesschau. In de hoofdelijke stemming wordt mogelijk zichtbaar dat de FDP wel voor het openhouden van de kerncentrales is. Lees meer bij Tagesschau en lees ook de heldere uitleg bij de Volkskrant

Het Europees Parlement stemde woensdag in met het voorstel van de Europese Commissie om gas en kernenergie aan te merken als duurzaam in de zogenoemde 'taxonomie'. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger