Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU dringt aan op openhouden kerncentrales

Kort nieuws - 6 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU/CSU-fractie in de Bondsdag brengt donderdag een voorstel in om de resterende drie Duitse kerncentrales langer open te houden. De regering is verdeeld over het openhouden van de centrales.

Nu Duitsland met een gascrisis kampt, komt het velen onlogisch voor dat aan het einde van dit jaar de laatste drie kerncentrales worden uitgeschakeld. De grootste oppositiepartij CDU/CSU en ook de AfD willen dat de centrales nog even in functie blijven. Ook regeringspartner FDP wil dat. Regeringspartners SPD en Groenen vinden dat de stroom die dat oplevert niet opweegt tegen de praktische en juridische problemen.

Het sluiten van de kerncentrales, de Atomausstieg, was jarenlang een van de centrale thema's van de Groenen, en ook de SPD is daar al lang voorstander van. Toch heeft Groenen-minister Robert Habeck van Economische Zaken en Klimaat gezegd dat er wat hem betreft in de huidige crisis geen taboes kunnen zijn en is hij bereid ook het openhouden van de centrales te overwegen. Maar volgens een advies van de betrokken ministeries is het op dit moment geen goede oplossing, zei Habeck eerder. De energiebedrijven van wie de centrales zijn zien het niet zitten, het personeel is al grotendeels afgevloeid en niet zomaar te vervangen, rechtszaken dreigen en de splijtstofstaven zijn aan het eind van dit jaar op. En dat zijn nog maar enkele van de genoemde problemen.

Donderdag wordt gestemd over het regeringsvoorstel om de kolencentrales langer open te houden. Ook dat is een bittere pil voor de Groenen, maar een die onontkoombaar is, volgens Habeck. De CDU/CSU stelt nu dus voor om ook de kerncentrales op te nemen in het voorstel van de regering.

Dit voorstel van de CDU/CSU kan zijn bedoeld om de onenigheid binnen de coalitie op dit vlak bloot te leggen volgens Tagesschau. In de hoofdelijke stemming wordt mogelijk zichtbaar dat de FDP wel voor het openhouden van de kerncentrales is. Lees meer bij Tagesschau en lees ook de heldere uitleg bij de Volkskrant

Het Europees Parlement stemde woensdag in met het voorstel van de Europese Commissie om gas en kernenergie aan te merken als duurzaam in de zogenoemde 'taxonomie'. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger