Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz sluit openhouden kerncentrales niet uit

Kort nieuws - 8 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanwege het dreigende energietekort in Duitsland overweegt de Duitse regering langer gebruik te maken van kernenergie. Er wordt nu gekeken of de drie nog werkende kerncentrales eventueel open kunnen blijven, zei kanselier Scholz vorige week. 

De drie kerncentrales die nog op het elektriciteitsnet zijn aangesloten moeten volgens de huidige wetgeving eind december sluiten. Door de energiecrisis, veroorzaakt door de Russische oorlog in Oekraïne, wil de regering onderzoeken of het langer openhouden van de centrales een optie is. De drie centrales maken volgens Scholz een klein deel uit van de huidige energieproductie in Duitsland, maar hun bijdrage kan wel 'zinvol' zijn. Vooral de FDP en de CDU dringen aan op het verlengen van kernenergie. De SPD en vooral de Groenen waren lange tijd zeer sceptisch. De Groenen sluiten nu het tijdelijk langer openhouden van de kerncentrales in het geval van een crisis, niet meer uit. 

Voordat er over de kerncentrales wordt besloten, wil Scholz eerst de 'energie-stresstest' afwachten. Momenteel worden de hernieuwbare energiebronnen in de deelstaten uitgebreid om de afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen. Vooral in Beieren verloopt de uitbouw van windenergie traag, aldus Scholz. 

De gasvoorraad in Duitsland staat op dit moment op ruim 70 procent. Om de winter goed door te komen is een volume van 85 procent nodig op 1 oktober. Volgens Scholz zijn de gasopslagen op dit moment beter gevuld dan in de voorgaande jaren. Daarbij kunnen aan het einde van het jaar de nieuwe LNG-terminales (vloeibaar gas) in gebruik worden genomen als alles volgens planning verloopt. Lees meer bij ZDF en Zeit Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger