Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz sluit openhouden kerncentrales niet uit

Kort nieuws - 8 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanwege het dreigende energietekort in Duitsland overweegt de Duitse regering langer gebruik te maken van kernenergie. Er wordt nu gekeken of de drie nog werkende kerncentrales eventueel open kunnen blijven, zei kanselier Scholz vorige week. 

De drie kerncentrales die nog op het elektriciteitsnet zijn aangesloten moeten volgens de huidige wetgeving eind december sluiten. Door de energiecrisis, veroorzaakt door de Russische oorlog in Oekraïne, wil de regering onderzoeken of het langer openhouden van de centrales een optie is. De drie centrales maken volgens Scholz een klein deel uit van de huidige energieproductie in Duitsland, maar hun bijdrage kan wel 'zinvol' zijn. Vooral de FDP en de CDU dringen aan op het verlengen van kernenergie. De SPD en vooral de Groenen waren lange tijd zeer sceptisch. De Groenen sluiten nu het tijdelijk langer openhouden van de kerncentrales in het geval van een crisis, niet meer uit. 

Voordat er over de kerncentrales wordt besloten, wil Scholz eerst de 'energie-stresstest' afwachten. Momenteel worden de hernieuwbare energiebronnen in de deelstaten uitgebreid om de afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen. Vooral in Beieren verloopt de uitbouw van windenergie traag, aldus Scholz. 

De gasvoorraad in Duitsland staat op dit moment op ruim 70 procent. Om de winter goed door te komen is een volume van 85 procent nodig op 1 oktober. Volgens Scholz zijn de gasopslagen op dit moment beter gevuld dan in de voorgaande jaren. Daarbij kunnen aan het einde van het jaar de nieuwe LNG-terminales (vloeibaar gas) in gebruik worden genomen als alles volgens planning verloopt. Lees meer bij ZDF en Zeit Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger