Duitslandweb logo Duitslandweb

Die Fantastischen Vier

Achtergrond - 10 juli 2012

Die Fantastischen Vier (Fanta 4) bestaat uit tekstschrijver en rapper Michael Schmidt (Smudo), producent Andreas Rieke (And.Ypsilon), dj en mc Michael Beck (Dee Jot Hausmarke) en rapper Thomas Dürr (Thomas D).

Die Fantastischen Vier
© flickr.com/AndiH

 Smudo wordt op 6 maart 1968 in Offenbach/Main geboren. Hij behaalt zijn vwo-diploma en begint daarna direct met het maken van muziek. And.Ypsilon (17 november 1967, Stuttgart) begint na zijn vwo-diploma aan een studie technische informatica, maar om meer tijd te hebben voor Die Fantatischen Vier houdt hij hier al snel weer mee op.

Hausmarke wordt op 11 december 1967 in Stuttgart geboren. Naar wens van zijn ouders volgt Hausmarke van 1987 tot 1990 nog een ondernemerschapopleiding. Thomas D tenslotte wordt op 30 december 1968 in Ditzingen, bij Stuttgart, geboren. Ook hij volgt eerst een opleiding, tot kapper.

In 1986 sticht Smudo samen met And.Ypsilon het Terminal Team. Drie jaar later komen Thomas D en Dee Jot Hausmarke erbij. Vanaf dat moment noemt de groep zich Die Fantastischen Vier en produceert het Duitstalige rap en hiphop. Daarmee zijn ze de eerste Duitsers die in bandformatie hiphop maken en Duitstalige rap bekend maken.

Style

Over het algemeen staan Die Fantastischen Vier bekend om hun vloeiende en duidelijke rijmen. Anders dan de meeste Duitse hiphoppers maken zij geen gebruik van battle-rap. Door het eerste album ‘Jetzt geht’s ab!’ uit 1991, maar vooral door de hit ‘Die Da?!’ één jaar later, worden de Fanta 4 opeens tieneridolen. Collega-rappers verwijten hun geen échte rappers te zijn. De extreme publieksaandacht resulteert in een nieuwe stijl op het album ‘Die Vierte Dimension’.

Op dit album maken Die Fantastischen Vier gebruik van een psychedelische sound en filtereffecten. Mede door deze meer volwassene sound verliezen zij het tiener-popimago. Op het album ‘Lauschgift’ verzoent de groep zowel fans als critici, omdat de band nu zelf de songs schrijft en duidelijk verder groeit. Op deze plaat verenigt de groep serieuze en grappige tracks op een album.

In 1996 richten Die Fantastischen Vier hun eigen label Four Music op. Daarnaast beginnen ze alle vier aan succesvolle soloprojecten. De Fanta 4 zijn vooral in de eerste jaren het diss-doelwit van de hardere rapgroep Rödelheim Hartreim Projekt. Na vier jaar komen Die Fantastischen Vier in 1999 terug met het album ‘4:99’ dat melodieuzer is dan de andere albums.

Records

In 1991 releasen Die Fantastischen Vier hun eerste album ‘Jetzt geht’s ab!’. De songs staan vooral in het teken van plezier maken en zijn nauwelijks sociaal-kritisch. Op ‘Vier Gewinnt’ (1992) staan eveneens met name fun-tracks, maar daarnaast ook tot nadenken stemmende songs. ‘Die Vierte Dimension’ uit 1993 kenmerkt zich door een breed gebruik van stijlen zoals jazz en new age. In 1995 geven Die Fantastischen Vier het album ‘Lauschgift’ uit waarop de groep niet alleen muzikale, maar ook inhoudelijk breedte laten zien door over de liefde, de maatschappij en het gevecht in verschillende levenssituaties te rappen. ‘4:99’, het vierde album van de Fanta 4, volgt inhoudelijk de biografieën van de vier bandleden.

Muzikaal gaan ze experimenteel te werk door bijvoorbeeld gebruik te maken van een gospelkoor. Het in 2004 verschenen album ‘Viel’ combineert dancefloor, soul, hiphop en pop met elkaar. Door de mix aan stijlen die de vier de laatste jaren ontwikkeld hebben zijn ze goed van andere hiphoppers en artiesten te onderscheiden. Ondanks hun succes bij het grote publiek blijven ze de hiphop trouw en wisselen grootschalige populaire optredens af met kleine underground projecten.

Als eerste band wereldwijd maakte de groep gebruik van de nieuwste 3D technologie. Samen met MMZ Halle zorgden de vier rappers voor een heel bijzonder moment. In meer dan 100 bioscopen konden fans van Fanta 4 hun idolen live en van dichtbij op het cinemascherm bekijken. Sinds begin 2012 werken de bandleden aan het tweede deel van het album ‘Für Dich Immer Noch Fanta Sie’.

Discografie

1991: ‘Jetzt geht’s ab!’
1992: ‘Vier Gewinnt’
1993: ‘Die 4. Dimension’
1994: ‘Megavier’ (samen met Megalomaniax)
1995: ‘Lauschgift’
1996: ‘Live und direkt’ (dubbel-cd)
1999: ‘4:99’
2001: ‘MTV Unplugged’
2003: ‘Live in Stuttgart’ (unplugged)
2004: ‘Viel’
2005: ‘Best of’
2007: 'Fornika'
2009: 'Heimspiel'
2010: 'Für Dich Immer Noch Fanta Sie'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger