Duitslandweb logo Duitslandweb

EK 2012: 'Schuldeisers tegen schuldenaren'
Voorbeschouwing Duitsland-Griekenland

Achtergrond - 21 juni 2012

Duitsland en Griekenland spelen vrijdag tijdens de EK-kwartfinale tegen elkaar. De verhouding tussen beide landen is sinds de eurocrisis verhard. Hoewel politici en sportbobo’s de politiek buiten de sportieve strijd willen houden, speelt die toch een rol. Al was het alleen maar omdat de kans aanwezig is dat kanselier Merkel in Gdánsk, waar ze naar de wedstrijd komt kijken, de nieuwe Griekse minister-president Samaras ontmoet.

EK 2012: 'Schuldeisers tegen schuldenaren'
© dpa/picture-alliance
Op een balkon in Berlijn wapperen de Griekse en de Duitse vlag

“Breng ons Merkel maar!” schreef het sportbald ‘Goal-News’ nog voor de laatste wedstrijd in de groepsfase was gespeeld. “Jullie zullen Griekenland nooit uit de EURO smijten”, voegde het er aan toe. Daarmee doelt het blad zowel op de eurozone als op het EK, legt de Duiste nieuwszender n.tv uit. Ook Spiegel Online meldt dat veel Grieken de wedstrijd als een duel zien tussen schuldenaar en schuldeiser, onderdrukten en onderdrukkers. De Britse Guardian ziet de kwartfinale van vrijdag als kans voor de Grieken om wraak te nemen op de Duitsers, meldt de Frankfurter Rundschau.

Merkel en Samaras

Mede door dit soort commentaren proberen politici en sportbobo’s van beide landen de verharde verhoudingen tussen Duitsland en Griekenland voor de wedstrijd te sussen. “Het gaat om de sport”, zei Merkels regeringswoordvoerder woensdag nog maar eens, toen bekend werd dat de Duitse kanselier vrijdag bij de wedstrijd in Gdánsk aanwezig zal zijn. Ze heeft speciaal een bespreking in Rome met de Italiaanse, Franse en Spaanse regeringsleiders over de schuldencrisis vervroegd.

De kans is aanwezig dan Merkel in Polen de nieuwe Griekse minister-president Samaras ontmoet. De leider van de Griekse conservatieve partij Nieuwe Democratie werd woensdag beëdigd. Het is nog niet bekend of hij naar de verrichtingen van het Griekse elftal komt kijken. Merkel zei woensdag bij een persconferentie met premier Rutte over de eurocrisis dat ze zich op een ontmoeting met Samaras verheugt.

‘Dure jeugdherberg’

De schuldencrisis is ook voelbaar bij het Griekse elftal. De spelers logeren in een goedkoop hotel in de buurt van Warschau, schrijft Focus Online. De krant noemt het “een dure jeugdherberg”, waar ook gewone vakantievierders logeren. Die Griekse spelers krijgen weliswaar ongeveer dezelfde premies voor het bereiken van de kwartfinales als de Duitsers, maar dat is omdat een Russisch parlementslid met Griekse wortels bereid is hen te sponsoren. De mannen van Löw krijgen hun toeslag van de Duitse voetbalbond DFB.

De schuldencrisis en mogelijke uitwerkingen daarvan op het Griekse team is volgens de spelers geen onderwerp van gesprek. “Wij praten hier over voetbal en niets anders”, aldus de Griekse verdediger Ioannis Maniatis in Focus.

Afb.: Still Bild.deBoulevardblad Bild stuurde een spion naar het Griekse hotel. Die wist een kamer naast de Griekse trainer Fernando Santos te boeken en meldt dat Santos achter elkaar sigaretten rookt op zijn balkon, de twee koffiezetapparaten van de Grieken veel worden gebruikt en dat de spelers drie-dagen-baarden dragen en lachend, pratend en gearmd door een park wandelen.

De Griekse spelers zelf zijn optimistisch. “Het ruikt naar 2004”, zei verdediger Sokratis eerder deze week op een persconferentie, schrijft Spiegel Online. In dat jaar werd Griekenland totaal onverwacht Europees Kampioen.

De lessen van Rehhagel

Dat de Grieken zo goed spelen, hebben ze overigens mede aan een Duitser te danken, citeert Spiegel Online een van Griekenlands bekendste sportjournalisten Sotirakopoulos. De Grieken werden tot 2010 getraind door de Duitse trainer Otto Rehhagel. “Ons hele dna is Duits”, zegt Sotirakopoulos. Rehhagel heeft de Grieken geleerd “wat je met eenheid, concentratie en discipline kan bereiken. En discipline is een van de grootste problemen in Griekenland”.

Ook Merkel kan nog wat van Rehhagel leren, zegt de Griekse sportjournalist in Spiegel Online. Hij was streng, maar iedereen voelde zich altijd fair door hem behandeld. “Je moet ons het gevoel geven dat je ons werkelijk wil helpen. Dat heeft Merkel totnogtoe niet gedaan.”

De Duitse spelers uiten in het openbaar steeds weer hun respect voor het Griekse elftal. Bastian Schweinsteiger vindt hen een moeilijke tegenstander, schrijft het Hamburger Abendblatt. “We mogen niet de fout maken de Grieken te onderschatten.” Sami Khedira noemt het team van Santos tijdens een persconferentie deze week “zeer efficiënt”. “We moeten ze moe spelen. Dan worden ook de Grieken vroeg of laat onzeker.”

De Duitsers hebben in hun 104-jarige interland-geschiedenis nog nooit van Griekenland verloren. Tot nu toe heeft Duitsland acht keer tegen Griekenland gespeeld. Die Mannschaft won vijf wedstrijden, drie keer werd het gelijkspel. De laatste wedstrijd Duitsland-Griekenland was in 2001 voor de WK-kwalificatie. Toen won Duitsland met 4:2.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Lees in dit overzicht alles wat je moet weten over het Duitse elftal op dit EK voetbal


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger