Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel presenteert hervormingsplan eurozone
Eurolanden moeten economisch beleid beter afstemmen

Achtergrond - 3 februari 2011

Bondskanselier Merkel wil de eurozone hervormen. Morgen presenteert zij tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad een plan waarmee de eurolanden weer grip moeten krijgen op de crisis. Dat blijkt uit informatie waar Spiegel Online de hand op wist te leggen. Merkel wil dat de lidstaten hun economische politiek beter op elkaar afstemmen.

Merkel presenteert hervormingsplan eurozone
© European Union 2011
Kanselier Merkel wil met steun van president Sarkozy de eurozone hervormen.

De afgelopen maanden was er veel kritiek op het optreden van kanselier Merkel. Haar werd verweten dat ze te lang wachtte met hulp aan Griekenland en Ierland en de onrust op de financiële markten juist aanwakkerde. Morgen neemt Merkel het initiatief en presenteert ze haar ‘concurrentiepact’.

Om de euro te stabiliseren wil Merkel dat de zeventien eurolanden hun economische politiek beter op elkaar afstemmen, dat meldde Spiegel Online afgelopen zaterdag. Het betekent dat de eurolanden bijvoorbeeld hun belastingbeleid op elkaar afstemmen, de pensioenleeftijden verhogen en de groei van de staatsschuld beperken. In Duitsland is in de grondwet vastgelegd dat de staatsschuld niet te ver mag oplopen. In het plan van Merkel zijn de regeringsleiders verantwoordelijk voor het formuleren en het naleven van de gemeenschappelijke beleidsdoelen.

Sarkozy

Kanselier Merkel noemt haar plan een voorstel tot een gemeenschappelijke economische regering, een concessie om de goedkeuring van de Franse president Sarkozy te krijgen. Hij pleitte al eerder voor een economische regering als tegenwicht voor de Europese Centrale Bank. In Frankrijk is het gebruikelijk dat de staat actief ingrijpt in de economie. De Duitse overheid waarborgt daarentegen een vrije economie binnen randvoorwaarden en vindt juist een sterke en onafhankelijke centrale bank belangrijk.

Volgens Die Welt leidt het voorstel van Merkel niet tot een echte Europese economische regering omdat de regeringsleiders en niet een apart Europees orgaan de beleidsdoelen bepalen. Volgens de Frankfurter Allgemeine is dat belangrijk voor Merkel. Zij kan op deze manier de Duitse kiezer kan laten zien dat de economische regering niet een plan naar Frans voorbeeld maar juist een Duits hervormingsplan voor Europa is.

Financieel vangnet

Naast een betere coördinatie van het economisch beleid wil kanselier Merkel het vangnet voor eurolanden met financiële problemen, uitbreiden. De uitbreiding wordt door de bondsregering afhankelijk gemaakt van de steun voor de Europese economische regering, aldus persbureau Reuters. Als de regeringsleiders dat plan steunen kan er, als het aan Berlijn ligt, ook onderhandeld worden over een lastenvermindering voor Griekenland.

Na afloop van de Europese top, die eigenlijk over energie en innovatie gaat, zijn er nog geen grote beslissingen te verwachten, aldus dagblad Die Welt vandaag. Merkel hoopt dat de Europese regeringsleiders overeenstemming bereiken over een gezamenlijke agenda voor de aanpak van de eurocrisis. Tijdens een top in maart worden dan de daadwerkelijke besluiten genomen.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger