Merkel verdedigt eurobeleid in Bondsdag
Bondskanselier vindt een permanent noodfonds voldoende

Achtergrond - 15 december 2010

De euro is stabiel en crisisbestendig. Dat zei bondskanselier Merkel vandaag in een regeringsverklaring. De kanselier pleitte voor een permanent reddingsfonds maar keerde zich opnieuw tegen het uitgeven van Europese obligaties aan noodlijdende eurolanden.

Merkel verdedigt eurobeleid in Bondsdag
© Flickr.com/alles-schumpf/cc
Kanselier Merkel vindt een permanent noodfonds voldoende om de euro te redden.

De regeringsverklaring die kanselier Merkel vandaag in de Bondsdag hield stond in het teken van de EU-top die deze week plaatsvindt. Merkel beschreef het jaar 2010 als een jaar van grote uitdagingen en belangrijke beslissingen. Volgens de bondskanselier heeft de euro zich bewezen als een crisisbestendige munt: “De euro is stabiel gebleven, daar kunnen we op verder bouwen.” Merkel benadrukte dat Duitsland veel geprofiteerd heeft van de euro en daarom ook graag zijn Europese verantwoordelijkheid neemt.

Kanselier Merkel toonde zich nogmaals een groot voorstander van een Europees reddingsfonds. Zo’n permanent financieel vangnet is bedoeld om eurolanden met betalingsproblemen te ondersteunen. De invoering van Europese obligaties wees Merkel beslist af. “We moeten niet de fout maken om het gemeenschappelijk delen van de risico’s als oplossing te zien.” De euro-zone heeft volgens de kanselier meer baat bij een verbetering van het concurrentievermogen van lidstaten en een gezonde financiële huishouding.

Arrogant gedrag

De oppositie in de Bondsdag had juist om de invoering van Europese obligaties gevraagd. “Euro-obligaties laten zien dat Europa bereid is om verenigd op te treden tegen kritieke situaties op de markt. Dat is een duidelijk signaal van de onomkeerbaarheid van de economische unie”, zo schreven SPD-fractieleider Steinmeier en voormalig minister van Financiën Steinbrück in de Financial Times. Ook de voorzitter van de groep van eurolanden, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, had om dergelijke maatregelen gevraagd. Zijn minister van Buitenlandse Zaken verweet Duitsland in deze kwestie zelfs arrogant gedrag, melden alle Duitse media vandaag.

Aanstaande donderdag en vrijdag overleggen de Europese regeringsleiders over de details van het permanente crisismechanisme. Daarvoor is een kleine verandering van het verdrag van Lissabon noodzakelijk. Het permanente noodfonds volgt het huidige financiële vangnet op, dat in 2013 afloopt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger