Duitslandweb logo Duitslandweb

Westerwelle: ‘Demonstreer voor Europa!’
Minister houdt vurige lezing voor Europa in Den Haag

Achtergrond - 5 oktober 2011

Het is tijd om niet tegen maar voor Europa te demonstreren. Meer Europa is de enige oplossing voor de eurocrisis. Met deze boodschap probeerde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (FDP) tijdens een lezing in Den Haag studenten te enthousiasmeren voor Europa: “Jullie generatie is te stil!”

Westerwelle: ‘Demonstreer voor Europa!’
© Montesquieu Instituut
Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (FDP) in Den Haag.

“Ik hoop dat jullie je straks twee dingen herinneren: de Arabische lente met hopelijk een ‘happy end’ en een succesvol einde van de eurocrisis”, hield een vrolijke en optimistische Westerwelle de studenten onder zijn gehoor voor. De minister was uitgenodigd door het Montesquieu Instituut, de Universiteit Leiden en de Duitse ambassade om in Den Haag te spreken over de toekomst van Europa.

De eurocrisis en Griekenland speelden een belangrijke rol in Westerwelles betoog. De minister, die onder druk van slechte verkiezingsresultaten in mei zijn partijvoorzitterschap moest opgeven en nog meer onder vuur kwam te liggen na onhandig optreden in de discussie over militair ingrijpen in Libië, toonde zich tijdens zijn lezing het meest pro-Europese jongetje van de klas. “Een sterker Europa is het enige antwoord op de crisis. In het licht van de globalisering is minder Europa simpelweg geen optie.” Westerwelle gaf toe dat Europese samenwerking een moeilijk proces is “maar deze moeite is slechts een fractie vergeleken met de gevolgen van een verdeeld Europa. De Europese samenwerking móet vooruit geholpen worden!”

Stabiliteit

Eerder op de dag benadrukte Westerwelle het belang van Europa ook al tijdens een persconferentie met zijn Nederlandse collega Uri Rosenthal (VVD). Daarnaast roemde hij de samenwerking met Nederland in Afghanistan. Ook tijdens zijn lezing wees Westerwelle op de innige band met Nederland. “Wij behoorden tot de oprichters van de EU, wij moeten ook het nieuwe hoofdstuk schrijven.”

 Afb.: Montesquieu InstituutDat nieuwe hoofdstuk bestaat volgens de minister uit een stabiliteitsgericht Europees beleid naar Duits en Nederlands voorbeeld. Hij presenteerde daarvoor vier punten. Ten eerste moeten de Europese lidstaten op economisch gebied beter samenwerken en de begrotingsregels handhaven. “Torenhoge schulden leiden onvermijdelijk tot ineenstorting.” Daarnaast drong de minister aan op een betere regulering van de Europese financiële markten en de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar.

In de derde plaats wil Westerwelle de concurrentiepositie van de EU verbeteren door onder meer investeringen in onderwijs. “Zonder economische groei is er geen sprake van beleid gericht op stabiliteit.” Het laatste punt van de minister is een versterking van het Stabiliteitspact met automatische sancties voor landen die de regels overtreden. Met het Stabiliteitspact spraken de Europese lidstaten in 1997 af dat de begrotingstekorten van de lidstaten niet groter dan 3 procent van het Bruto Binnenlands Product mogen zijn.

Hercules

 “De uitvoering van deze vier punten is herculeswerk”, erkende Westerwelle, “maar waarom zouden wij niet hetzelfde kunnen als de oprichters van de EU?” De Duitse en Nederlandse economie leven van internationale contacten, aldus de minister, omdat beide landen niet rijk aan bodemschatten zijn. Hij wees op snel opkomende markten als China waarmee Europa moet concurreren. “Onze schatten bevinden zich niet onder onze voeten maar zitten tussen onze oren. Kennis is onze enige grondstof die er werkelijk toe doet.” “Voor een nieuw hoofdstuk in de Europese geschiedenis is een pioniersgeest nodig.”

Afb.: Montesquieu InstituutNa afloop van de lezing beantwoordde Westerwelle vragen van de vele studenten in de zaal. Hij vertelde hoe hij vroeger uit protest tegen grenscontroles paaseieren en pamfletten uitdeelde aan automobilisten die bij de grens moesten wachten. “Ik heb nog meegemaakt wat grenscontroles zijn en hoe de Europese besluitvorming daarover stagneerde”. Westerwelle deed een klemmend beroep op jongere generaties om de idee van een verenigd Europa propageren. “In goede tijden heeft Europa veel vrienden maar ook in slechte tijden moeten jongere generaties zich aan de kant van Europa scharen”, spoorde hij de studenten aan. “Het is tijd om voor Europa te demonstreren, jullie generatie is te stil!”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Factsheet: Duitsland en Europa

Factsheet: Duitsland en Europa

Welke rol speelt Duitsland in de Europese Unie? En hoe kijken Duitsers naar Europa? Een overzicht.

Lees meer

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland neemt het EU-voorzitterschap op zich. Merkel heeft voor de komende zes maanden ambitieuze plannen.

Lees meer

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

Niet de Brexit en de Green Deal, maar corona domineert het aankomende Duitse EU-voorzitterschap.

Lees meer

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Niet Europese instellingen, maar lidstaten moeten beslissen over bevoegdheden van die instellingen, schrijft Ton Nijhuis.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger