Westerwelle haalt banden aan in Den Haag
Minister van Buitenlandse Zaken geeft lezing over Europa

Achtergrond - 4 oktober 2011

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (FDP) is vandaag in Den Haag om zijn ambtgenoot Uri Rosenthal te ontmoeten. Ook geeft hij een openbaar college over de toekomst van Europa. Hij pleit voor strenge regels voor landen die een beroep doen op het euro-noodfonds.

Westerwelle haalt banden aan in Den Haag
© Thomas Trutschel/Photothek/AA
Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle tijden een Navo-top in 2011.

'Landen die een beroep willen doen op het noodfonds, moeten op Europees niveau bindende rechten verlenen tot ingrijpen in hun begroting', liet hij de Volkskrant weten in een schriftelijke reactie op zijn bezoek.

Duitsland stemde vorige week vóór de uitbreiding van het euro-noodfonds, maar dit moet volgens Westerwelle wel gepaard gaan met strengere regelgeving op Europees niveau. Op die manier moet het voor de EU makkelijker worden om zwakke eurolanden te straffen wanneer zij zich niet aan de regels houden. Alleen langs deze weg 'kan in heel Europa blijvend een stabiliteitscultuur worden verankerd', aldus de liberaal in de Volkskrant.

Westerwelle spreekt tijdens de lunch met Rosenthal (VVD) over de eurocrisis.  Na een gezamenlijke persconferentie geeft hij op uitnodiging van de Universiteit Leiden, het Montesquieu Instituut en de Duitse ambassade in Den Haag nog een lezing over Europa in Sociëteit De Witte in Den Haag.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger