'Harztocht'
Zeven weken pionieren bij de Volksstimme in Wernigerode

Achtergrond - 6 mei 2003

(6 mei 2003) Het is een hele ervaring om als Nederlandse journalist een tijdje rond te lopen op de redactie van een Duitse krant. Zeker als het een krant van het voormalige DDR-regime in Oost-Duitsland betreft. In het kader van de uitwisseling van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland was Guus Ferrée zeven weken werkzaam bij de Harzer Volksstimme in Wernigerode. In zijn verslag beschrijft hij zijn ervaringen op de redactie van deze regionale krant, en in de Harz-regio in het algemeen. 

Om ervoor te zorgen dat ik in ieder geval één groot verhaal per dag zou kunnen schrijven, besloot ik om de serie 'Made in Wernigerode' op poten te zetten. De helft van de Wernigeröder is werkzaam in de industrie. Veelal gaat het om fabrieken en firma's die na de Wende door de Treuhand aan West-Duitsers waren verkocht. Maar in een aantal gevallen gaat het ook om voormalige DDR-fabrieken die door management buy out een doorstart kenden. En dan te bedenken dat de betrokkenen een half jaar eerder nog nooit van deze financiële constructie hadden gehoord! In deze serie, waarvoor op het hoofdkantoor een speciaal vignet werd ontworpen, zouden de diverse producten die in Wernigerode worden gemaakt aan de lezers van de krant worden voorgesteld. Een greep uit het 'assortiment': cilinderkoppen voor Porsche, Audi en VW, medicijnen die op natuurlijke basis worden gemaakt, kunststof deuren en kozijnen, graniet, industrieaccu's, grafstenen, houtsculpturen, vullingen voor ballpoints, chocolade, porselein (Wernigerode kent de kleinste porseleinfabriek van Duitsland), machines voor het maken van chocoladeproducten, Hasseröder bier, enzovoorts, enzovoorts.

Ik zocht contact met de Industrie- und Handelskammer om een lijst van kandidaten te verkrijgen. Zij reageerden alsof ik van een andere planeet kwam. Daar kon toch echt geen sprake van zijn. Datenschutz! Toen ik riposteerde dat de betrokken directeuren zelf de beslissing konden nemen of ze mij al dan niet te woord zouden staan, werd bijna de hoorn op de haak gegooid. Uiteindelijk ben ik via de afdeling economie van de Landkreis Wernigerode aan de adressen gekomen. Daar was de medewerking aller hartelijkst.

De geest van de DDR zweeft nog altijd in de Harz rond, dat is me na al die tijd in Wernigerode wel duidelijk geworden. Een bediende van een lunchroom in hartje stad vertelde me, dat ze na een paar seconden al in de gaten heeft of ze met 'eigen mensen' of met Wessis van doen heeft. Met de eigen mensen heeft ze het liefst contact. "Wir verstehen uns besser, Ossis zijn aardiger als ze uitgaan", was haar commentaar toen ik naar het hoe en waarom vroeg. "Wessis zijn over het algemeen arroganter en minder vriendelijk." Sandra Klose, stagiaire uit Gotha, vertelde een keer hoe bijzonder de economie van haar vroegere vaderland was. "Als er iets leuks in de aanbieding was, kocht iedereen het. Ik weet nog goed dat tijdens een gymles op de lagere school alle dertien meisjes hetzelfde ondergoed aan hadden. Dat kun je je nu gewoon niet meer voorstellen."

Guus Ferrée is journalist bij De Twentsche Courant Tubantia. In maart/april 2003 was hij in het kader van de uitwisseling van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland te gast bij de Harzer Volksstimme in Wernigerode.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger