"A rabbi can't leave the Jews alone"
Zeitzeugen berichten: rabbi Nathan-Peter Levinson

Achtergrond - 31 maart 2003

(31 maart 2003) Op 7 april vindt in Amsterdam de vijfde bijeenkomst van Zeitzeugen berichten plaats. Dit keer spreekt rabbi Nathan-Peter Levinson, een van de eerste rabbijnen die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar Duitsland. Onder leiding van Edward van Voolen, conservator van het Joods Historisch Museum, zal hij vertellen over zijn tijd in Berlijn en de opbouw van de joodse gemeenschap.

In 1953 keert hij terug naar de Verenigde Staten en verzorgt als rabbijn diensten in Mississippi en op de Amerikaanse militaire basis in Japan. In het boek 'After the Holocaust. Rebuilding Jewish Lives in Postwar Germany' van Michael Brenner, kijkt hij terug op zijn tijd in Berlijn en beschrijft dit met de volgende woorden: "First you have to try to restore, reestablish confidence in Judaism. It was an attempt in spite of everything to participate in a reconstruction, to advance it somehow. A rabbi can't leave the Jews alone" (Levinson, 1995, p. 110).
In 1999 wordt hij voor deze bovenstaande werkzaamheden beloond met de ICCJ International Sir Sigmund Sternberg Award, waarmee hij waardering ontvangt voor de energie die hij gedurende zijn leven gestoken heeft in het bevorderen van het begrip tussen religies over de grenzen van maatschappijen, culturen en landen heen.

Mare van den Eeden studeert Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht en loopt stage bij het Duitsland Instituut Amsterdam.

Voor meer informatie over Zeitzeugen berichten met Nathan-Peter Levinson raadpleeg de Agenda.

Literatuur:

  • Michael Brenner: 'After the Holocaust. Rebuilding Jewish Lives in Postwar Germany' (Princeton: Princeton University Press 1995).
  • Nathan-Peter Levinson: 'The Functions of a Rabbi in Postwar Germany'. In: Michael Brenner: 'After the Holocaust. Rebuilding Jewish Lives in Postwar Germany' (Princeton: Princeton University Press 1995).

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger