Nieuwe Duden, nieuwe woorden, nieuwe spelling
Nieuws

Achtergrond - 26 augustus 2004

(26 augustus 2004) Aanstaande zaterdag ligt de nieuwe Duden, de Duitse dikke Van Dale, in de winkels. Er staan vijfduizend nieuwe woorden in. Het nieuwe woordenboek verschijnt midden in de discussie over de Rechtschreibreform, maar daar maakt de Duden-redactie zich geen zorgen over.

De nieuwe Duden, de 23e sinds het woordenboek wordt uitgegeven, houdt zich aan de nieuwe spellingsregels die in 1997 werden ingevoerd en volgend jaar definitief moeten gaan gelden. De discussie over deze regels is echter weer opgelaaid, nu een aantal toonaangevende media heeft besloten de spellingsregels van voor de hervorming weer te hanteren. Volgens Matthias Wermke, redactiechef van het nieuwe woordenboek, zal de spellingshervorming echter niet meer worden teruggedraaid. "We moeten blijven bij wat we nu hebben", aldus Wermke. De strijd over de spellingshervorming gaat volgens hem voorbij aan de werkelijke spellingsontwikkeling. De nieuwe Duden zou een positieve bijdrage aan deze strijd kunnen leveren: "De nieuwe spelling heeft veel minder ernstige consequenties dan vaak wordt gezegd."

Wermke verwacht niet dat de nog lopende discussie over de spellingshervorming invloed zal hebben op de verkoop van de nieuwe Duden. "De voorbestellingen van de boekhandels zitten op hetzelfde niveau als de vorige keer. De Duden is de belangrijkste inkomstenbron van de Duitse boekhandels." Sinds de invoering van de hervorming in 1997 is dit de derde uitgave van Duden.

De nieuwe Duden telt 1105 pagina's met 125 duizend woorden, waaronder vijfduizend nieuwe. Dat zijn woorden als: Dosenpfand, Teuro, Alcopops, Schurkenstaat, Intimschmuck, Nabelpiercing en Terrornetzwerk. Deze woorden zijn de afgelopen vier jaar verzameld uit kranten, tijdschriften, boeken en andere publicaties. Taalwetenschappers keken televisie en bestudeerden reclames en noteerden alles wat nieuw was. Ook werd een aantal freelance-medewerkers eropuit gestuurd om in de metro of de bioscoop gesprekken af te luisteren en nieuwe woorden te noteren. Nieuw in het woordenboek is bovendien een lijst met verkeerd geschreven woorden en de verwijzingen naar de correcte schrijfwijze.

Süddeutsche Zeitung
Taikonaut mit Nabelpiercing

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Rückkehr, Umkehr, Abkehr und eine Neuauflage

Tagesschau
"Duden"-Redaktion präsentiert neueste Auflage

Berliner Zeitung
Außerhalb jeder rigiden Ahndung

Reacties

agen poker - 22 februari 2016 11:44

Volgens Matthias Wermke, redactiechef van het nieuwe woordenboek, zal de spellingshervorming echter niet meer worden teruggedraaid.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger