Müntefering gekozen tot nieuwe voorzitter SPD 
Nieuwsflash

Achtergrond - 22 maart 2004

(22 maart 2004) Met 95,1 procent van de stemmen is Franz Müntefering gisteren tijdens de SPD-partijdag tot nieuwe voorzitter van de Duitse sociaal-democraten gekozen. Met een nieuwe top wil de SPD proberen de crisis binnen de partij op te lossen. Bondskanselier Gerhard Schröder nam met tranen in zijn ogen afscheid van zijn functie als partijvoorzitter.

Nieuwsflash

Müntefering riep zijn partijgenoten op de eenheid binnen de partij te bewaren. "Ik wil geen rustige partij", aldus de nieuwe voorzitter, "maar als er een beslissing genomen is, moet er ook eensgezind gehandeld worden. Oppositie is gelazer. Laat dat aan anderen over - wij willen regeren." Zijn rede werd enthousiast door de afgevaardigden op de partijdag ontvangen.

Müntefering nodigde de critici uit voor "intensieve gesprekken". De vakbond DGB (Deutsche Gewerkschaftsbund) heeft deze uitnodiging aangenomen. "Op sommige punten is de nieuwe voorzitter duidelijk de richting van de vakbonden ingeslagen", aldus DGB-voorzitter Michael Sommer. Maar niet iedereen liet zich overtuigen. De SPD-ers die een eigen linkse partij willen oprichten, blijven bij hun verzet. "Alles wat we hebben gehoord is glanzende lak, die de scheuren binnen de partij niet kan dichten", aldus hun woordvoerder Thomas Händel, voorzitter van de vakbond IG Metall. Ook heerst er nog steeds weerstand tegen SPD-minister Clement (Economische Zaken), mede omdat die zich tegen de Ökosteuer heeft uitgesproken.

Klaus Uwe Benneter is met 79,5 procent van de stemmen tot secretaris-generaal van de SPD gekozen en volgt daarmee Olaf Scholz op, die bij de partijdag in november slechts 52,6 procent van de stemmen kreeg. Benneter riep degenen die onlangs uit de SPD zijn gestapt op weer terug te keren. "De SPD is nog steeds jullie politieke thuishaven. Kom terug, doe mee, we hebben jullie nodig."

Bondskanselier Schröder had gisteren eerder op de dag met een roerende toespraak en tranen in zijn ogen afscheid van zijn partijvoorzitterschap genomen. "Ik heb het ambt in verdomd moeilijke tijden uitgeoefend", zei hij, en kwam daarbij moeilijk uit zijn woorden. "Ik ben daarbij gesteund door allen die ik liefheb en die mij liefhebben." Hij noemde daarbij specifiek zijn vrouw Doris Schröder-Köpf, die op de eerste rij haar tranen ook de vrije loop liet. Schröder en Müntefering gaven aan, dat er aan de koers van de hervormingen niets zal worden gewijzigd. Na afloop van zijn toespraak kreeg de bondskanselier een vier minuten durende staande ovatie.

Süddeutsche Zeitung
Alle Augen auf Müntefering

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Mit uns zieht der neue Geist

Die Welt
Müntefering: Opposition ist Mist

Der Spiegel
Münteferings erster Arbeitstag
"Mehr Stillstand statt Fortschritt"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger