SPD stelt verkiezingsprogramma voor
Nieuws

Achtergrond - 6 juli 2005

(6 juli 2005) Bondskanselier Gerhard Schröder en zijn partijgenoot en SPD-voorzitter Franz Müntefering hebben gisteren het SPD-partijprogramma voor de komende verkiezingen voorgesteld. Daarin wordt een centrale positie ingeruimd voor familiepolitiek. Het programma stuitte op veel kritiek van het bedrijfsleven en de oppositie.

Schröder noemde het een nationale plicht om familie en beroep met elkaar te kunnen laten verenigen. Daartoe wil hij het bedrijfsleven stimuleren flexibeler om te gaan met de werktijden van zijn werknemers. Ook moet de kinderopvang worden uitgebreid.

Naast familiepolitiek vormt de hervorming van het verzekeringsstelsel een zwaartepunt in het programma. De SPD wil het onderscheid tussen ziekenfonds en particuliere verzekering opheffen ten gunste van een basisverzekering, de zogenaamde Bürgerversicherung, die voor iedereen gelijk is en waaraan iedereen meebetaalt. Ook wil de SPD de belasting op de topinkomens verhogen.

Het programma is uitgesproken linkser dan de koers die de SPD de afgelopen jaren voer. Niettemin trachtten Schröder en Müntefering bij de voorstelling van het programma hun partij in het centrum van het politieke spectrum te profileren. Hiertoe benadrukte Schröder dat het verkiezingsprogramma vooral moet worden opgevat als een voortzetting van zijn gematigde hervormingspakket Agenda 2010.

De SPD wil zich nadrukkelijk afzetten tegen het nieuwe linkse verbond Demokratische Linke.PDS, “deze merkwaardige groepering aan de linkerrand” aldus Schröder. Onder leiding van Oskar Lafontaine is die partij volgens de laatste peilingen in Oost-Duitsland even groot als de CDU en kan ze daar rekenen op 30 procent van de stemmen. Een regeringscoalitie met de Demokratische Linke.PDS sluit Schröder niettemin bij voorbaat uit.

Het bedrijfsleven oefende zware kritiek uit op het SPD-partijprogramma. Oplossingen voor de economische crisis waarin Duitsland verkeert zou het programma niet bieden. Zo zou het geen nieuwe arbeidsplaatsen creëren en zouden de staatstekorten er niet mee kunnen worden weggewerkt.

Kritiek kwam ook van zijde van de Beierse minister-president en CSU-voorzitter Edmund Stoiber. Schröder zou de kiezers met zijn programma in totaal 15 miljard euro beloven, maar een begrotingstekort van 50 miljard euro bewerkstelligen. Bij een verkiezingswinst van CDU en CSU kondigde Stoiber op zijn beurt een grootschalige belastingverlaging aan.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Die Welt
Der Gute-Laune Kanzler
Stoiber findet SPD-Programm verantwortungslos

Spiegel Online
Schröder wirbt für Weiter-so-Programm
Wirtschaft kritisiert SPD-Wahlmanifest

FAZ.NET
Müntefering wehrt Kritik aus der Wirtschaft ab

ZDFheute.de
Schwerpunkt auf Familienpolitik

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger