Clement twijfelt over vice-voorzitterschap SPD
Nieuwsflash

Achtergrond - 10 februari 2004

(10 februari 2004) De Duitse minister van Economische Zaken, Wolfgang Clement, overweegt volgens berichten in verschillende Duitse media, af te treden als vice-voorzitter van de SPD. Nu Franz Müntefering partijvoorzitter is, vreest Clement dat hij voor zijn hervormingsplannen minder steun zal krijgen van zijn partij dan onder Schröder het geval was. Bovendien gold Clement lange tijd als tegenstander van Müntefering.

Clement zat afgelopen vrijdag in de trein toen hij door Schröder gebeld werd met de mededeling dat hij direct naar Berlijn moest komen. Daar hoorde hij dat de bondskanselier zijn functie als voorzitter van de SPD zou neerleggen. Volgens Der Spiegel en de Berliner Zeitung zou Clement tegen deze beslissing zijn geweest en zich er ook tegen hebben verzet.

Clements positie is sinds de SPD-partijdag van november afgelopen jaar moeilijker geworden. De leden gaven hem maar 56,7 procent van de stemmen, wat voor zijn positie erg slecht is. Ook Schröder en Olaf Scholz, de secretaris-generaal van de SPD, kwamen er toen slecht vanaf. Scholz legt zijn functie eveneens neer en zal worden opgevolgd door Klaus Uwe Benneter.

Clement zelf zegt dat zijn positie als vice-voorzitter op dit moment niet ter discussie staat. Het gaat hem erom, dat de hervormingen worden doorgezet, aldus de minister in een reactie op de berichten in de Duitse media.

Ondanks waarschuwingen van de nieuwe voorzitter Müntefering wordt er binnen de SPD nog steeds verbitterd over de hervormingsplannen van de regering gedebatteerd. Veel SPD-vertegenwoordigers zijn het niet eens met het beleid van Schröder. Fractievoorzitter Michael Müller wil echter niet dat de hervormingen stopgezet worden. "De basiskoers wordt niet veranderd. We hebben in de jaren negentig niet op tijd ingegrepen. Daarom krijgen we de consequenties nu des te harder voor onze kiezen."

Bij Bündnis 90/Die Grünen hoopt men wel op een verandering van het beleid. Joschka Fischer ziet de personele wisseling aan de SPD-top als "een kans, die we gezamenlijk moeten grijpen". De Duitse Groenen willen, net als de vakbonden, de hervormingskoers aanpassen en sociaal rechtvaardiger maken. "Schröders stap zou slechts een placebo zijn, als er behalve een wisseling van het personeel niets verandert", zei Winfried Hermann, lid van de fractie van Bündnis 90/Die Grünen.

Berliner Zeitung
Clement fürchtet um Rückhalt

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Clements Dementi nährt Spekulation über Rücktritt

Der Spiegel
Clement schließt Rücktritt nicht aus

Die Welt
Clement relativiert möglichen Rückzug aus SPD-Spitze

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger