Merkel gekozen tot bondskanselier
Nieuws

Achtergrond - 22 november 2005

(22 november 2005) De Bondsdag heeft Angela Merkel met 397 stemmen tot nieuwe bondskanselier van Duitsland gekozen. Vanmiddag is Merkel beëdigd, waarna ook haar ministers de eed hebben afgelegd. Vanavond nog treedt de grote coalitie van CDU/CSU en SPD officieel aan.

Om kanselier te kunnen worden moest Merkel worden gekozen door een absolute meerderheid in de Bondsdag, dus door ten minste 308 van de 614 parlementariërs. Met 397 stemmen heeft ze een ruime meerderheid behaald.

De fracties van regeringspartijen CDU/CSU en SPD beschikken samen over een ruime meerderheid van 448 parlementszetels. Dat betekent dat 51 parlementariërs, waarschijnlijk vooral van de SPD, niet voor Merkel hebben gestemd.

Vanmiddag om 14.00 uur is Merkel als bondskanselier beëdigd. Later op de dag hebben ook de zeven CDU/CSU-ministers en acht SPD-ministers die deel uitmaken van het kabinet-Merkel hun eed afgelegd. Vanavond zal de demissionaire bondskanselier Schröder zijn ambt overdragen aan zijn opvolger, waarna vandaag nog de eerste kabinetszitting zal plaatsvinden.

Angela Merkel is de eerste vrouwelijke bondskanselier van de Bondsrepubliek en de eerste regeringsleider uit het voormalige Oost-Duitsland. Voor de tweede keer in zijn geschiedenis en voor het eerst sinds 1969 wordt Duitsland regeert door een grote coalitie van sociaal- en christen-democraten.

Op vrijdag 25 november organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam een debat over de grote coalitie.

Spiegel Online
Merkel zur Kanzlerin gewählt

FAZ.NET
Angela Merkel am Ziel

Süddeutsche.de
Merkel ist Kanzlerin

Die Welt.de
Angela Merkel ist Kanzlerin

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger