Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Merkel, de calculerende kanselier

Columns - 21 november 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Angela Merkel heeft zich kandidaat gesteld voor een vierde termijn als kanselier. Toen ze in 2005 begon, had niemand verwacht dat ze het zo lang zou volhouden, zei directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis bij Merkels 10-jarig regeringsjubileum.

Fundgrube: Merkel, de calculerende kanselier
© dpa/picture-alliance
Merkel tussen 1991 en 2014

Merkel is bezonnen en solide gebleken, zei Ton Nijhuis in november 2015, toen Merkel 10 jaar kanselier was. Een van de kritiekpunten op de kanselier is dat ze te lang afwacht, te weinig visie heeft, nooit echt initiatief neemt en problemen uitzit, maar niet echt oplost. Daar stelde Nijhuis drie punten tegenover, waarin Merkel wel degelijk initiatief nam en politieke moed toonde, “deels ook tegen haar eigen natuur in”: het voorkomen van een Grexit, de Energiewende en haar 'wir schaffen das' in de vluchtelingencrisis. Maar Nijhuis noemde niet al haar beslissingen even doordacht.  

Tien jaar Merkel: calculerende kanselier

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we regelmatig een pareltje op uit dit archief.

(19 november 2015) Direct na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011 besloot Merkel de Duitse kerncentrales zo snel mogelijk te sluiten. “Dat was niet de bezonnen Merkel die we kennen”, aldus Nijhuis. De consequenties van deze snelle Energiewende, de overgang naar duurzame energie, waren niet doordacht, zegt hij. Duitsland kampt daardoor met nieuwe problemen, zoals stijgende elektriciteitsprijzen en meer CO2-uitstoot, mede door het toegenomen gebruik van bruinkool.

Ook on-Merkels aan dit besluit noemt Nijhuis haar Alleingang. Duitsland neemt besluiten liever niet alleen, zonder instemming van andere landen. Dat is hier wel gebeurd. “Dat is Duitsland door Frankrijk en Nederland ook niet in dank afgenomen”, aldus Nijhuis. Lees verder 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger