
Fundgrube: Merkel, de calculerende kanselier
Columns - 21 november 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebAngela Merkel heeft zich kandidaat gesteld voor een vierde termijn als kanselier. Toen ze in 2005 begon, had niemand verwacht dat ze het zo lang zou volhouden, zei directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis bij Merkels 10-jarig regeringsjubileum.
Merkel is bezonnen en solide gebleken, zei Ton Nijhuis in november 2015, toen Merkel 10 jaar kanselier was. Een van de kritiekpunten op de kanselier is dat ze te lang afwacht, te weinig visie heeft, nooit echt initiatief neemt en problemen uitzit, maar niet echt oplost. Daar stelde Nijhuis drie punten tegenover, waarin Merkel wel degelijk initiatief nam en politieke moed toonde, “deels ook tegen haar eigen natuur in”: het voorkomen van een Grexit, de Energiewende en haar 'wir schaffen das' in de vluchtelingencrisis. Maar Nijhuis noemde niet al haar beslissingen even doordacht.
Tien jaar Merkel: calculerende kanselier
(19 november 2015) Direct na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011 besloot Merkel de Duitse kerncentrales zo snel mogelijk te sluiten. “Dat was niet de bezonnen Merkel die we kennen”, aldus Nijhuis. De consequenties van deze snelle Energiewende, de overgang naar duurzame energie, waren niet doordacht, zegt hij. Duitsland kampt daardoor met nieuwe problemen, zoals stijgende elektriciteitsprijzen en meer CO2-uitstoot, mede door het toegenomen gebruik van bruinkool.
Ook on-Merkels aan dit besluit noemt Nijhuis haar Alleingang. Duitsland neemt besluiten liever niet alleen, zonder instemming van andere landen. Dat is hier wel gebeurd. “Dat is Duitsland door Frankrijk en Nederland ook niet in dank afgenomen”, aldus Nijhuis. Lees verder
Lees meer over 'Politiek':

CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen
De CDU kiest zaterdag een nieuwe voorzitter. Of die ook Merkel als kanselier opvolgt, is nog maar de vraag.

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel
Na 16 jaar zwaait kanselier Merkel in september af. De redactie werpt een blik vooruit op dit verder onzekere jaar.

AfD gaat verdeeld verkiezingsjaar 2021 in
Voorzitter Meuthen wil dat de AfD zich van rechts-radicalen distantieert. Tot ongenoegen van veel andere AfD'ers.

Duitsland past infectieziektenwet aan
De Duitse infectieziektenwet wordt aangepast zodat de coronamaatregelen een wettelijke basis hebben.
Reacties
Geen reacties aanwezig