Tränenpalast in Berlijn moet sluiten
Nieuws

Achtergrond - 13 juli 2006

(13 juli 2006) Jarenlang hebben Oost- en West-Duitsers afscheid van elkaar moeten nemen in een kleine keet in de Berlijnse Friedrichstrasse, die de naam Tränenpalast (tranenpaleis) kreeg. Na de val van de Muur werd het een cultuurcentrum. Nu moet het dicht, want de stad heeft er geen geld meer voor.

Het Tränenpalast ligt direct naast het station Friedrichstrasse. West-Duitsers die Oost-Berlijn bezochten, moesten daar de trein weer terug nemen naar huis. Oost-Duitsers reden vanaf datzelfde station de andere kant op, terug naar hun woonplaats in de DDR. Het onooglijke gebouwtje, waar de paspoorten werden gecontroleerd, was de plek waar afscheid genomen moest worden. Niemand wist voor hoe lang. De tranen vloeiden er rijkelijk.

Na de Wende bleef het gebouwtje staan en behield het ook zijn naam. Ondernemer Marcus Herold, die het Tränenpalast huurt, wist in 1991 te voorkomen dat het zou worden afgebroken door het op de monumentenlijst te plaatsen. Hij maakte er een cultuurcentrum van voor popmuziek, jazz, hiphop en comedy, waar onder meer Prince en Nina Hagen hebben opgetreden.

De eigenaar van het grondstuk waar het Tränenpalast op staat, investeerder Harm Müller-Spreer, wil er al een aantal jaar een kantoorgebouw van tien verdiepingen neerzetten. Het Tränenpalast kreeg hij pas vorig jaar in handen, toen Berlijn zo in financiële moeilijkheden zat, dat het vrijwel elke mogelijkheid aangreep om haar schulden af te betalen.

Müller-Spreer zegt dat hij het gebouwtje in zijn oorspronkelijke staat wil behouden. Dat heeft Berlijn hem ook als voorwaarde gesteld. Wel hij wil er nieuwe toiletten en kleedkamers in bouwen. Daarvoor moet het gebouw anderhalf jaar dicht. Dat ziet Herold niet zitten. Het Tränenpalast wordt al een jaar beheerd door een curator en Herold denkt niet dat hij zijn programma na anderhalf jaar onderbreking weer succesvol kan opstarten. Hij heeft inmiddels zijn medewerkers ontslag aangekondigd per 31 juli.

Er is veel kritiek op het Berlijnse stadsbestuur, dat nu voor de zoveelste keer een monument van de Duitse deling uit handen geeft. "De historische plekken in Berlijn die behouden zijn gebleven, kun je op de vingers van één hand natellen", aldus de directeur van de stichting Haus der Geschichte. "Niets laat de absurditeit van de deling beter zien dan het Tränenpalast." Zijn stichting wil dat er een museum in wordt geopend. Daar zijn ook Berlijnse historici voorstander van. Vertegenwoordigers van de Berlijnse oppositie willen dat er met Müller-Spreer goede afspraken worden gemaakt over wat hij na de verbouwing met het Tränenpalast gaat doen.

Spiegel Online
"Berliner Tränenpalast: Vorhang fällt ins Ungewisse"

Tagesspiegel
"Tränenpalast schließt für immer"

MeinBerlin.de
"Ende einer Kulturinstitution: Tränenpalast schließt Ende Juli"

Die Tageszeitung
"Tränenpalast muss schließen"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger