Duitslandweb logo Duitslandweb

Eenwording in cijfers: verschillen Oost-West worden langzaam kleiner

Kort nieuws - 30 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Over de vraag of Oost- en West-Duitsland naar elkaar zijn gegroeid, zijn Oost- en West-Duitsers 30 jaar na de val van de Muur sceptisch. De verschillen in bijvoorbeeld werkloosheid en inkomen zijn nog steeds groot. Maar langzaam groeien beide delen toch naar elkaar toe. Dat blijkt uit cijfers die nieuwssite Tagesschau op een rij heeft gezet.

De verschillen in hoe Oost- en West-Duitsers de eenwording en de democratie beoordelen zijn groot. Van de Oost-Duitsers vindt 40 procent dat de eenwording eerlijk is verlopen, van de West-Duitsers zegt 56 procent dat. En tevreden met de democratie is 41 procent van de Oost-Duitsers tegenover 59 procent van de West-Duitsers. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksinstituut infratest dimap. 

Opvallend is dat Oost- en West-Duitsers het roerend eens zijn over de vraag of vreemdelingenhaat en racisme een gevaar voor de democratie vormen: in beide delen van Duitsland zegt bijna 60 procent dat dit zo is, 37 procent vindt van niet. En op de vraag of migratie een gevaar is voor de democratie zegt rond de 40 procent van de Oost- en West-Duitsers ja en rond de 50 procent nee.

Economische verschillen zijn er tussen beide Duitse delen ook nog steeds. Oost-Duitsers zijn zwaar ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies: van de 115 afdelingshoofden op Duitse ministeries zijn er 3 afkomstig uit het Oosten. En onder de 66 voorzitters van Duitse universiteiten bevindt zich geen enkele Oost-Duitser.

De werkloosheid in Oost-Duitsland was vorig jaar 6,9 procent en in West-Duitsland 4,8 procent, blijkt uit cijfers van de Bundesagentur für Arbeit. Het verschil is de afgelopen jaren een stuk kleiner geworden. De lonen in de Oost-Duitse deelstaten liggen nog wel een stuk lager dan in het Westen. De vijf Oost-Duitse deelstaten staan allemaal onderaan het lijstje van brutomaandlonen. In hekkensluiter Mecklenburg-Voorpommeren is het gemiddelde bruto maandloon 2566 euro, in nummer 1 Baden-Würrtemberg 3635 euro. Bekijk de infografieken bij tagesschau.de: peilingen en economische cijfers

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger