Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Verschillen tussen Oost- en West-Duitsland blijven zeer groot

Kort nieuws - 5 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ook 30 jaar na de val van de Muur zijn de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland nog steeds zeer groot. Dat blijkt uit een studie van het Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle.

De economie in Oost-Duitsland blijft achter. De productiviteit was in 2017 in Oost-Duitsland 87 procent van het niveau van West-Duitsland, concluderen de onderzoekers in hun rapport 'Vereintes Land - drei Jahrzehnte nach dem Mauerfall'. Ook liggen de lonen nog steeds 20 procent lager dan het gemiddelde Duitse loonniveau.

Dat de verschillen zo groot blijven, ligt volgens het rapport deels aan een mislukt subsidiebeleid. De miljarden subsidie hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat bedrijven onnodige arbeidsplaatsen behielden in plaats van zich te richten op meer productiviteit. Volgens de onderzoekers moet er meer geld naar de Oost-Duitse steden en minder naar het platteland. In de steden vindt onderzoek en innovatie plaats en zijn de meeste banen. In West-Duitsland werkt driekwart van de werknemers in de stad, in het Oosten de helft, aldus de onderzoekers. 

De voorsprong die Oost-Duitsland 20 jaar geleden nog had op het gebied van hoogopgeleide werknemers, is inmiddels vrijwel overal verdwenen. Daarom moet er veel meer in onderwijs worden geïnvesteerd, adviseert het Leibniz-Institut. Lees meer bij Süddeutsche.de en FAZ.net 

Reacties

Robine - 25 maart 2021 14:51

wat een mooi artikel bestie xoxoxoxoxoxo robine

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger