Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland viert dinsdag Dag van de Duitse Eenheid

Kort nieuws - 2 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland viert dinsdag de Dag van de Duitse Eenheid. Op 3 oktober is het 27 jaar geleden dat de DDR toetrad tot de BRD.

De viering vindt elk jaar in een andere deelstaat plaats, dit jaar is het in Mainz in Rijnland-Palts. Het motto van de festiviteiten is deze keer 'Zusammen sind wir Deutschland'. 's Morgens nemen president Steinmeier, kanselier Merkel en andere hoogwaardigheidsbekleders deel aan een herdenkingsdienst in de Dom van Mainz, daarna mengen ze zich onder de feestende mensen op de markt, gevolgd door de officiële viering in de Rheingoldhalle. In de stad zelf zijn de hele dag festiviteiten en optredens. Ook elders in Duitsland wordt de dag gevierd, 3 oktober is een officiële Duitse feestdag. Lees meer bij de Rhein Main Presse en de Augsburger Allegmeine

Stand van de Duitse eenheid

Ook 27 jaar na de Duitse eenheid loopt de Oost-Duitse economie nog steeds achter op de West-Duitse en het inhaalproces heeft zich flink vertraagd, is de conclusie van de bondsregering in haar jaarlijkse rapport over de stand van de Duitse eenheid. Dit Jahresbericht zur Stand der deutschen Einheit verscheen begin september.

De regering waarschuwt in haar rapport dat vooral "in de zwakste regio's, waar mensen zich buitengesloten kunnen voelen, maatschappelijke spanningen kunnen ontstaan die kunnen leiden tot radicale instellingen". Vorig jaar was het Jahresbericht veel explicieter en uitgebreider over dit onderwerp. Toen stond in het rapport dat vreemdelingenhaat zich in Oost-Duitsland geconsolideerd had en dat dit een bedreiging vormt voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling in de Oost-Duitse deelstaten. Dit voorjaar verscheen een rapport over de oorzaken van de vreemdelingenhaat in Oost-Duitsland, maar daar kwam zo veel kritiek op dat Iris Gleicke, die namens de regering toezicht houdt op de nieuwe deelstaten, zich daarvan distantieerde.

Het bruto binnenlands product ligt in Oost-Duitsland nog steeds op slechts 73 procent van het niveau van West-Duitsland. Dat het inhaalproces van Oost-Duitsland zo vertraagd is, komt mede door het gebrek aan grote bedrijven in Oost-Duitsland, waardoor er minder innovatie is. De regering spreekt in het rapport de vrees uit dat de regionale verschillen alleen maar zullen toenemen door globalisering en vergrijzing. Lees meer bij Handelsblatt.de

Zie ook op Duitslandweb:
Tijdlijn Duitse eenwording

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger