Duitslandweb logo Duitslandweb

Rapport: Oost-Duitsland blijft achter bij Westen

Kort nieuws - 25 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oost-Duitsland blijft economisch nog steeds achter bij West-Duitsland. Dat blijkt het uit jaarlijkse regeringsrapport over de stand van de Duitse eenheid. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. (Geactualiseerd 26-9-2019)

Onder de 30 grootste beursgenoteerde Duitse ondernemingen is geen enkel Oost-Duits bedrijf, aldus de Ostbeauftragte van de Duitse regering, Christian Hirte. Hij adviseert de regering over Oost-Duitsland en heeft woensdag het Jahresbericht zur Deutschen Einheit gepresenteerd. Dat verschijnt elk jaar voorafgaand aan de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober.

Dat Oost-Duitsland economisch achterblijft, heeft te maken met het gebrek aan grote bedrijven en de plattelandsstructuur, stelt Hirte. Toch heeft Oost-Duitsland potentieel, zowel voor bedrijven als voor burgers, meldt hij. Sinds 2017 trekken meer mensen van West-Duitsland naar Oost-Duitsland dan andersom. Ook is het geboortecijfer in het Oosten hoger dan in het Westen. Middenstandsbedrijven groeien er sterk, maar er zijn wel meer investeringen en innovaties nodig. De Duitse overheid moet daar meer voor doen, is een van de conclusies in het rapport. 

Op veel gebieden worden de verschillen tussen Oost en West kleiner - infrastructuur, milieu, gezondheidszorg - en de lonen en pensioenen zijn de afgelopen jaren "buitenproportioneel gegroeid". Maar ze zijn nog steeds lager dan die in West-Duitsland en veel Oost-Duitsers voelen zich nog steeds tweederangs burgers. Zij hebben het gevoel dat ze collectief en individueel benadeeld worden, aldus Hirte. De verwachtingen die zijn van de overheid hebben zijn volgens hem groter dan in het Westen. Toch concludeert hij dat "de economische, sociale en maatschappelijke toestand in het Oosten veel beter is dan we 30 jaar geleden hadden verwacht en ons hadden voorgesteld". 

De economische problemen in Oost-Duitsland zijn vooral een gevolg van de failliete DDR-economie, concludeert de Ostbeauftragte. Hij noemt het "pertinente onzin" dat de indruk wordt gewekt dat West-Duitsland het Oosten sinds de eenwording in 1990 heeft uitgebuit. De laatste tijd wordt de kritiek op de Treuhandanstalt weer luid, de organisatie die begin jaren negentig de Oost-Duitse economie privatiseerde. Dat ging gepaard met fouten en corruptie. Die Linke wil een parlementair onderzoek naar de TreuhandLees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger