Huisje voor een habbekrats
Voorbij Dresden kost een vrijstaande woning bijna niks

Columns - 28 juni 2006

(28 juni 2006) Wat heeft een mens in voormalig Oost-Duitsland te zoeken? Als je me die vraag twee maanden geleden zou hebben gesteld, zou ik gezegd hebben: niets. Ik was nog nooit oostelijker dan Hannover geweest en bevond me daarbij in goed gezelschap. Sinds de val van de Berlijnse Muur heeft nog steeds eenderde van alle West-Duitsers geen blik geworpen achter het voormalige IJzeren Gordijn.

van Gerhard Hormann

Noot van de redactie (2020): Dit artikel is uit 2006, de informatie inmiddels dus verouderd.

Het was dan ook vooral uit frustratie dat ik na thuiskomst achter de computer plaatsnam en bij ‘google’ verschillende trefwoorden intikte die ik me niet eens meer precies herinner, maar die allemaal iets met de aankoop van huizen te maken hadden. En zo stuitte ik uiteindelijk op de website immopool.de, zeg maar de Duitse variant van Funda.

Dat de huizenprijzen in Duitsland een stuk lager liggen dan bij ons, was me natuurlijk niet ontgaan. Sterker nog: de emigratiecijfers worden al jaren ernstig vertekend door juist die groep landgenoten die vlak over de grens een - veel - goedkoper huis koopt. Laat je die categorie weg uit de statistieken, dan blijkt het met al die woeste verhalen over emigratie wel mee te vallen.

Maar wat ik hier zag, vervulde me met ongeloof. Een vrijstaand huisje aan de bosrand voor 12.000 euro? Een vijfkamerwoning met tweeduizend vierkante meter tuin en een terras waarop je een restaurant zou kunnen beginnen voor nog geen twintigduizend euro? In de streek tussen Berlijn en Dresden bleek het nog goedkoper dan in Hongarije en dat op de helft van de reisafstand.

Het is onbekendheid in combinatie met een imagoprobleem en een weinig voor de hand liggende geografische ligging. De meeste mensen rijden nou eenmaal liever duizend kilometer naar het zuiden dan vijfhonderd kilometer naar het oosten. Maar dat zal vermoedelijk snel veranderen als ik op de enthousiaste reacties uit mijn omgeving moet afgaan.

De eerste “buurman” heb ik al binnen. Vlak voordat ik voor de tweede keer richting Dresden vertrok, deze keer om de notariële akte van mijn huis te ondertekenen, kreeg ik van een collega-journalist een briefje in mijn handen gedrukt. Hij had op internet een schattig huisje in Trabitz gezien voor 10 duizend euro. Of ik er op de terugweg even langs wilde gaan om te zien of het wat was...

Gerhard Hormann is schrijver/journalist. Sinds kort bezit hij een tweede huis in het Oost-Duitse dorpje Taubenheim.

Reacties

Judith Aarden - 1 april 2022 19:15

Hoi,ik zoek een kleine ruine om op te knappen. Met een leuke tuin...

Reageer
Janet Nobel - 10 juli 2021 13:01

Hallo wij zoeken ern huis, met grote schuur minimaal 150 2m mag een opknapper zijn. Moeten er permanent kunnen wonen , huis van steen of hout.
Wie weet iets te koop te staan......we wonen nu op het platteland van Zeeland.

Reageer
Cornelis - 23 mei 2021 18:04

Ik zoek een leuke huis voor een mooie prijs .

Reageer
Coosje Cornelis - 17 juni 2021 19:30

Hallo Cornelis , heb je een idee waar je in voormalig Oost-Duitsland een huis wil kopen ? Wij hebben een oude artsen villa in Klingenthal , dat ligt in het Vogtland en tegen de Tsjechische grens . Wij genieten enorm .

Hakima De De jong - 13 augustus 2020 21:18

Ik zou ook graag meer willen weten over huizen kopen Oost duitsland

Reageer
Iemkje Klein - 30 juni 2020 23:57

Kun je zonder arbeidsovereenkomst maar wel meer dan genoeg spaargeld een huis huren in oost duitsland en hoe werkt het?

Reageer
Kim Petri - 29 juni 2020 10:57

Hallo! Wij zijn op zoek naar een leuk pand in Duitsland (regio Nordrhein Westfalen / Rheinland-Pfalz/ Hessen of Saarland. Wie weet welke sites ik het beste hiervoor kan raadplegen? Het pand moet minimaal 5 slaapkamers bevatten.

Reageer
Jessica - 22 januari 2020 10:11

Goedemorgen, Mijn man en ik willen graag een kleine B&B beginnen uin de Harz of net daarbuiten liefst aan bosrand.
Heeft iemand een idd voor ons we kijken veel op hallanstad maar zouden graag iets meer willen zien. En waar zouden wij op mooeten letten en rekenning mee moeten houden zodat het niet fout gaat bij de aaknkoop van het huis in Duitsland. het is best eng maar onze groote droom. we zijn gewoon niet gelukkig meer in Nederland.

Reageer
Martijn Rengelink Jessica - 27 januari 2020 18:02

Hallo Jessica!

https://youtu.be/X6_ylvgxvII

Wellicht interesseert jullie dit pand. Voor meer info twijfel niet om mij te bellen of appen op 0031629477984

Mvg,

Martijn Rengelink

ron vdf Schultz - 23 oktober 2019 12:06

ik heb te koop in Eilenstedt {100km verder dan Hanover}1243 m2 grond met winkel,100m2 kelder 100m2 zolder 100m2 , en vele kamers ernaast en los huis in de tuin met beetje waterschade aan binnenmuren {leem}alles onder de rook van grote steden zoals Halberstadt,/Blankenburg/Helmstedt meeste is behangen verven , beetje opknappen , mooie cv en stroom meters , {mooie}diesel kachel met waterschade ? 0651477772 whatsapp zie je luchtfoto dan

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger