Huisje voor een habbekrats
Voorbij Dresden kost een vrijstaande woning bijna niks

Columns - 28 juni 2006

(28 juni 2006) Wat heeft een mens in voormalig Oost-Duitsland te zoeken? Als je me die vraag twee maanden geleden zou hebben gesteld, zou ik gezegd hebben: niets. Ik was nog nooit oostelijker dan Hannover geweest en bevond me daarbij in goed gezelschap. Sinds de val van de Berlijnse Muur heeft nog steeds eenderde van alle West-Duitsers geen blik geworpen achter het voormalige IJzeren Gordijn.

van Gerhard Hormann

Noot van de redactie (2020): Dit artikel is uit 2006, de informatie inmiddels dus verouderd.

Het was dan ook vooral uit frustratie dat ik na thuiskomst achter de computer plaatsnam en bij ‘google’ verschillende trefwoorden intikte die ik me niet eens meer precies herinner, maar die allemaal iets met de aankoop van huizen te maken hadden. En zo stuitte ik uiteindelijk op de website immopool.de, zeg maar de Duitse variant van Funda.

Dat de huizenprijzen in Duitsland een stuk lager liggen dan bij ons, was me natuurlijk niet ontgaan. Sterker nog: de emigratiecijfers worden al jaren ernstig vertekend door juist die groep landgenoten die vlak over de grens een - veel - goedkoper huis koopt. Laat je die categorie weg uit de statistieken, dan blijkt het met al die woeste verhalen over emigratie wel mee te vallen.

Maar wat ik hier zag, vervulde me met ongeloof. Een vrijstaand huisje aan de bosrand voor 12.000 euro? Een vijfkamerwoning met tweeduizend vierkante meter tuin en een terras waarop je een restaurant zou kunnen beginnen voor nog geen twintigduizend euro? In de streek tussen Berlijn en Dresden bleek het nog goedkoper dan in Hongarije en dat op de helft van de reisafstand.

Het is onbekendheid in combinatie met een imagoprobleem en een weinig voor de hand liggende geografische ligging. De meeste mensen rijden nou eenmaal liever duizend kilometer naar het zuiden dan vijfhonderd kilometer naar het oosten. Maar dat zal vermoedelijk snel veranderen als ik op de enthousiaste reacties uit mijn omgeving moet afgaan.

De eerste “buurman” heb ik al binnen. Vlak voordat ik voor de tweede keer richting Dresden vertrok, deze keer om de notariële akte van mijn huis te ondertekenen, kreeg ik van een collega-journalist een briefje in mijn handen gedrukt. Hij had op internet een schattig huisje in Trabitz gezien voor 10 duizend euro. Of ik er op de terugweg even langs wilde gaan om te zien of het wat was...

Gerhard Hormann is schrijver/journalist. Sinds kort bezit hij een tweede huis in het Oost-Duitse dorpje Taubenheim.

Reacties

N. Verspuij - 15 september 2019 14:51

Wij zoeken met spoed een huis met grond voor o.a. moestuin te huur of te koop in een stralingsvrij gebied, waar straks dus ook geen 5G komt. Wij hebben AOW met pensioen en niet veel baargeld. Misschien verandert er straks iets. Dus in hoeverre hypotheek kan? Mijn zus reist nu door de DDR daarnaar op zoek. Dus als iemand tips kan geven, dolgraag! Zij hoorde dat huren moeilijk is, maar als je de weg weet?
En hoe het is om daar te leven? Ik zag koude, natte beelden in de Harz. Genoeg eten?.

Reageer
eric - 2 juli 2019 13:07

Hallo,
Wij zijn een stel en op zoek naar een leuke woning met tuin en garage.
Wij zoeken tot €25.000,- Het liefst een die zo weining mogelijk opknapwerkzaamheden behoeft.
Ideeen of concrete aanbiedingen?



Reageer
koen - 13 juni 2019 21:16

niet zo snel opgeven.ik woon zelf in duitsland oude ddr gebied.ik krijg gewoon hyphotheek.je moet eerst verhuizen naar duitsland.ik heb ook wao.en eerdaags pensioen.
eerst huren,bankrekening openen.inschrijven enz

Reageer
Frans picard - 26 mei 2019 13:32

Ik ben gepensioneerd en zoek en niet al te grote woning etage in duitsland,niet al te duur

Reageer
frieda moyaert - 21 mei 2019 14:39

weet iemand iets over kopen in frankfurt;kan je daar nog een mooi stuk bouwgrond goed gelegen vinden?

Reageer
Sven frieda moyaert - 22 mei 2019 14:32

Wij zijn op zoek naar een (goedkoop) huisje. Wie kan ons informeren welke sites we daarvoor het beste kunnen bekijken? Of wie heeft iets te koop?

Johan van der Brugge - 30 april 2019 21:13

Goedendag, ik heb geen huis in de Harz te koop (gelukkig niet, want we hebben ooit gezocht in de Harz, maar wat een rotzooi stond er te koop. Houtworm, verrotte muren, verouderde stroom bedrading (is verboden), enz.). Maar we hebben wel ons huis nabij Kaiserslautern te koop. Supermooie omgeving. Huis staat net buiten het dorp. Privacy. Eigen grond.Ook niet te ver van Frankrijk en Luxemburg. Stroom, water, riolering alles werk perfect. Moet wel gemoderniseerd worden. Vraagprijs maar 37.500

Reageer
Mirjam Johan van der Brugge - 22 november 2019 11:06

Beste Johan, is je huis nog te koop?

Reinier Boers Johan van der Brugge - 21 mei 2019 22:15

Geachte heer van der Brugge,
Ik zou graag meer informatie willen hebben over uw huis in de Hartz.
Met vriendelijke groet,
Reinier Boers

Johan van der Brugge Johan van der Brugge - 6 mei 2019 22:54

Dag Michiel, het is nog te koop.

Michiel Johan van der Brugge - 3 mei 2019 18:17

Hallo John, is het nog te koop?

Johan Johan van der Brugge - 3 mei 2019 12:26

Goedendag, ik heb geen huis in de Harz te koop (gelukkig niet, want we hebben ooit gezocht in de Harz, maar wat een rotzooi stond er te koop. Houtworm, verrotte muren, verouderde stroom bedrading (is verboden), enz.). Maar we hebben wel ons huis nabij Kaiserslautern te koop. Supermooie omgeving. Huis staat net buiten het dorp. Privacy. Eigen grond.Ook niet te ver van Frankrijk en Luxemburg. Stroom, water, riolering alles werk perfect. Moet wel gemoderniseerd worden.

Yolanda Jager - 28 april 2019 10:46

Hallo, wij zijn op zoek naar een woning in de Harz. Mijn man gaat dit jaar met pensioen en het plan is om te gaan verhuizen naar de Harz.
Wie heeft er informatie voor ons.

Reageer
Bert Yolanda Jager - 23 oktober 2019 10:47

@Robert, heb je wat meer informatie voor mij over het huis?

robert Yolanda Jager - 16 mei 2019 14:58

hallo yolanda ik heb nog een huis te koop in stolberg harz groeten

Jeroen - 12 februari 2019 02:05

Graag meer info voor een luxe appartement graag goed koop en niet te ver van de Nederlandse grens

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger