Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel in China: steun in Syriëcrisis en miljardendeals

Achtergrond - 29 oktober 2015 - Auteur: Marja Verburg

Merkel is in China met een handelsdelegatie die daar vandaag miljardendeals heeft gesloten. Merkel en premier Li Keqiang hebben gesproken over een vrijhandelsverdrag tussen China en de EU. China heeft meer politieke steun in de vluchtelingencrisis toegezegd. "Het gaat er bij deze bezoeken altijd om de juiste balans tussen markt en moraal te vinden", schrijft Spiegel Online.

Merkel in China: steun in Syriëcrisis en miljardendeals
© dpa/picture-alliance
De Chinese premier Li Keqiang ontvangt Merkel met militaire eer

Merkel is donderdagochtend met de hoogste militaire eer, 23 saluutschoten, in China ontvangen en kreeg waarop ze had gehoopt, meldt de Süddeutsche Zeitung: politieke steun in de vluchtelingencrisis, een economische miljardendeal en als bijzonder diplomatiek gebaar de toezegging van twee reuzenpanda’s voor de dierentuin in Berlijn. Ook Nederland kreeg deze week tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan China twee reuzenpanda’s toegezegd.

Miljardendeals

De kanselier is met een grote handelsdelegatie naar China gereisd. Duitse concerns hebben vandaag economische verdragen ter waarde van 18,6 miljard euro getekend. Dat is meer dan oorspronkelijk was gepland. China heeft onder meer 130 vliegtuigen van de Europese vliegtuigbouwer Airbus besteld, ter waarde van ruim 15 miljard euro. Ook de nieuwe topman Müller van het door het dieselschandaal beschadigde Volkswagen is meegereisd naar China. Het land is de belangrijkste buitenlandse markt voor Volkswagen.

Duitsland is China's belangrijkste handelspartner in Europa, een derde van alle handel van China met Europa drijft het land met Duitsland, meldt Spiegel Online. Andersom is China Duitslands belangrijkste handelpartner in Azië en de op twee na grootste wereldwijd.

Merkel en premier Li Keqiang hebben zich ook uitgesproken voor onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en China. Als voorwaarde daarvoor willen ze “zeer snel” een investeringsverdrag afsluiten, aldus de ARD. Daarnaast benadrukten beide regeringsleiders de voordelen van Duits-Chinese samenwerking op het gebied van Industrie 4.0, de versmelting van industrieproductie met digitale techniek. Ook spraken ze af dat Duitsland en China afzien van economische spionage.

Vluchtelingencrisis

In de vluchtelingencrisis heeft Merkel meer steun van China toegezegd gekregen voor een politieke oplossing. Premier Li Keqiang zei bij een persconferentie met Merkel vanmorgen “zeer bezorgd” te zijn “over de vluchtelingencatastrofe” in Europa. Hij beloofde meer Chinese inzet bij de “bestrijding van de vluchtoorzaken, vooral in Syrië”, melden Duitse media. Merkel toonde zich verheugd over een Chinese betrokkenheid bij mogelijke nieuwe gesprekken in VN-verband. Li beloofde daarnaast meer humanitaire hulp voor landen in de regio die vluchtelingen opvangen.

In directe gesprekken met Li zal Merkel ook gepleit hebben voor een matigende werking van China op Rusland in het Syrië-conflict, schrijft Spiegel Online. Verder wil Duitsland een actievere Chinese rol bij de stabilisering van Afghanistan en in de strijd tegen de Taliban.

Mensenrechten

Het is Merkels achtste reis naar China, aldus Spiegel Online, “en het gaat er altijd om de juiste balans tussen markt en moraal te vinden”. Van tevoren hebben verschillende mensenrechtenorganisaties er bij Merkel op aangedrongen de verslechterde mensenrechtensituatie in China aan te spreken. Dat gebeurt echter vooral achter gesloten deuren, aldus Spiegel Online.

“Merkel heeft zich als een van de weinige Westerse politici altijd voor dit thema ingezet”, aldus Sophie Richardson van Human Right Watch op Spiegel Online, vlak voor Merkels vertrek naar China. “Maar het is ons opgevallen dat ze in de afgelopen twee jaar stiller is geworden.”

Merkel spreekt vandaag onder meer nog met de voorzitter van het Nationale Volkscongres Zhang Dejiang. Vanavond wordt ze voor een diner ontvangen door president Xi Jinping. Vrijdag vliegt ze verder naar Hefei, de hoofdstad van de provincie Anhui, waar Li Keqiang vandaan komt. Beide regeringsleiders bezoeken daar een boerenfamilie en een dorpsschool. 's Middags nemen ze deel aan een bijeenkomst van de Duits-Chinese adviserende economische commissie. Het bezoek wordt afgesloten met een diner bij de premier.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger