Merkel loopt niet warm voor klimaatplan Bush
Nieuws

Achtergrond - 1 juni 2007

(1 juni 2007) De Duitse regering heeft weinig enthousiast gereageerd op een verrassend initiatief van de Amerikaanse president Bush. Die wil de klimaatsverandering aanpakken. In Duitse ogen houdt Bush de boot nog steeds af.

Bush kwam donderdag op de proppen met een geheel nieuwe strategie tegen de opwarming van het klimaat. De president wil de vijftien belangrijkste industriestaten – India en China nadrukkelijk inbegrepen – aan de conferentietafel uitnodigen om uiterlijk eind 2008 gezamenlijke doelen te formuleren tegen de schadelijke uitstoot van broeikasgas. Daarnaast moeten individuele landen hun eigen doelstellingen vastleggen.

De Amerikaanse president heeft een rotsvast vertrouwen in de steun van de Duitse regering, liet Bush in de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten. Dit najaar wil hij de eerste conferentie organiseren.

Bondskanselier Merkel reageerde koeltjes op het verrassende initiatief dat de Amerikaanse president een week voor begin van de G8-top in Heiligendamm lanceert. Duitsland is als huidige G8-voorzitter gastheer van de conferentie. De klimaatverandering is een belangrijk onderwerp van gesprek. “Ik zie beweging in de zaak”, sprak de bondskanslier, maar tegelijkertijd benadrukte zij het belang van resultaten in Heiligendamm.

De mooie voornemens niettegenstaande weigert de Amerikaanse regering zich te binden aan concrete percentages om de CO2-uitstoot te beperken. Bush’ voorstellen gaan daarmee compleet voorbij aan twee centrale doelstellingen van de Duitse regering en de meeste EU-landen. Die willen namelijk wél harde afspraken maken en liefst zo snel mogelijk. Duitsland heeft als doel in Heiligendamm of op zijn laatst tijdens een klimaattop in Bali (december) percentages af te spreken.

Minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) deed Bush’ plan af als tactische zet en waarschuwde ervoor een “Trojaans paard binnen te halen”. De plannen van Bush mogen niet de aandacht afleiden van de onderhandelingen in Heligendamm, sprak Gabriel. 

Ook de Duitse media waren bijzonder kritisch. Zij legden het plan van Bush unisono uit als aanval op Merkels ambities tijdens de G8. Verdeel en heers zou Bush' motto zijn.

Bush ziet zijn plan als de vervanger van het Kyoto-protocol, het internationale verdrag dat uitstoot van broeikasgassen moet verminderen. De VS hebben dit nooit ondertekend, in 2012 loopt het af. De regering-Bush heeft zich tot nu toe steeds verzet tegen politieke stappen om de uitstoot van CO2 te reduceren.

Spiegel Online
Bush startet Offensive gegen Merkels Klima-Pläne

FAZ.net
Gabriel: Bush darf Klimaschutz nicht torpedieren

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger